Nijpend tekort aan machinemonteurs en elektriciens

FLEVOLAND • Za 24 juli 2021 | 11:44 • Zaterdag 24 juli 2021 | 11:44

In de arbeidsregio Flevoland is een groot tekort aan mensen die machines repareren. Dat geldt ook voor elektriciens, blijkt uit cijfers van het UWV. Dat er veel mensen nodig zijn in die sectoren, heeft onder meer te maken met de energietransitie.

In totaal zijn er in de provincie 250 vacatures voor machinemonteurs. Voor elektriciens en elektronicamonteurs staan bij elkaar 200 vacatures open. Het gaat bijvoorbeeld om technici die zonnepanelen, warmtepompen en CV installaties monteren. In deze sectoren zijn ook veel werkvoorbereiders en projectleiders nodig.

Een andere sector die in Flevoland veel kans op een baan biedt, is de transport en logistiek-branche. Hier staan ook zo'n 250 vacatures open. Beroepen waar veel kansen liggen zijn fiets- en brommerkoeriers, vrachtwagenchauffeurs, transportplanners, hoveniers en tractorchauffeurs.

Koks niet verlegen om werk
In de Flevolandse horeca is ook personeel nodig. Werkgevers gaven eerder dit jaar al aan dat het moeilijk is om werknemers te vinden. Voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland - afdeling Flevoland - Taco van der Meer, vertelde dat het door corona nog lastiger is. In de provincie zijn zeker 50 nieuwe medewerkers nodig. Het gaat onder meer om kelners en barpersoneel. Ook koks hoeven niet verlegen om een baan te zitten.

Verder staat de detailhandel ook de springen om nieuwe mensen. Hier staan zeker 100 vacatures open. Het gaat dan bijvoorbeeld om verkopers van badkamers en keukens. Verder zoeken voedingsspeciaalzaken naar verkoopmedewerkers. Het UWV omschrijft de richtingen waar personeel nodig is als kansrijke beroepen. In Flevoland is veel kans op een baan als belastingadviseur. Verder zijn accountants, data analisten en vastgoedmanagers vrij zeker van de kans op een baan.

Minder kans op aan baan als secretaresse
Receptionisten, bibliotheekmedewerkers en administratief medewerkers hebben minder kans om werk te vinden. Dat het aantal van deze banen krimpt komt omdat het werk steeds vaker door computers gedaan wordt. Verder speelt de coronacrisis daarin een rol, aldus het UWV. Er wordt hard aan gewerkt om mensen die deze beroepskeuze hebben om te scholen. In het ICT Field Lab maken zij kennis met de mogelijkheden van werken en leren in de ICT. Het ICT Field Lab is een samenwerking van het UWV, verschillende scholen en bedrijven.

Zeewolde hoort als enige Flevolandse gemeente bij de arbeidsregio Stedendriehoek en Noordwest Veluwe. In een arbeidsregio wordt de dienstverlening van het UWV en gemeenten aan werkzoekenden en werkgevers vormgegeven. Andere gemeenten die bij De arbeidsregio Stedendriehoek en Noordwest Veluwe horen zijn onder meer Elburg, Ermelo en Harderwijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel