RIVM: flinke stijging ziekenhuisopnames, aantal besmettingen gedaald

FLEVOLAND • Di 27 juli 2021 | 16:34 • Dinsdag 27 juli 2021 | 16:34

Zestien Flevolanders zijn de afgelopen week vanwege een ernstig verloop van COVID-19 opgenomen in het ziekenhuis. Het zijn de meeste nieuwe opnames in een week tijd sinds eind mei. Het aantal ziekenhuisopnames is vooral in Almere flink toegenomen. Dertien Almeerders belandden in het ziekenhuis. Verder ging het om één persoon uit Noordoostpolder, één inwoner van Urk en één persoon uit Zeewolde, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM. Het zijn de eerste nieuwe opnames in die gemeenten in ongeveer twee maanden tijd.

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Flevoland is wel afgenomen ten opzichte van vorige week: het aantal daalde van 1.037 naar 807. Alleen in Lelystad en Zeewolde nam het aantal positieve coronatesten toe. Er zijn geen Flevolanders overleden aan de gevolgen van COVID-19.

Daling in besmettingen nog niet overal zichtbaar
In Almere testten de afgelopen zeven dagen 470 mensen positief op het coronavirus, ten opzichte van 654 in de week daarvoor. In Lelystad werden 145 mensen positief getest, ten opzichte van 129 in de week daarvoor. Daar was dus nog wel een stijging zichtbaar. In Dronten werden 49 mensen positief getest op corona, een halvering ten opzichte van de 99 een week eerder.

In Noordoostpolder kwamen er 74 positieve testuitslagen bij, tegenover 91 in de week die vooraf ging. In Zeewolde steeg het aantal van 60 naar 67. Op Urk kwamen er twee nieuwe besmettingen bij, tegenover vier coronabesmettingen in de week ervoor. Urk heeft daarmee momenteel de laagste besmettingsgraad van het land.

Totale aantal besmettingen en uitgevoerde coronatesten
Door de 807 positieve testen van de afgelopen week zijn er sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus 39.595 Flevolanders officieel besmet geraakt. In Flevoland zijn er tussen vorige week maandag en afgelopen zondag gemiddeld 798 mensen per dag getest door de GGD. Het percentage dat hiervan positief is getest, lag die zeven dagen op 13,4 procent. Een week eerder werden er gemiddeld 1.127 mensen per dag getest, waarvan 13,0 procent besmet was met het coronavirus. Er is dus vorige week minder getest, maar het aandeel positieve testen is wel iets gegroeid.

De testen hebben landelijk de afgelopen week 37.343 nieuwe besmettingen aan het licht gebracht. Dat is ruim 46 procent minder dan de 69.731 van de week daarvoor. Van 259.545 GGD-testen die de afgelopen zeven dagen landelijk zijn afgenomen, is de uitkomst bekend. Van die testen was 13,6 procent positief. De voorgaande week was dit 15,4 procent.

In een week tijd zestien ziekenhuisopnames
De afgelopen week zijn er door stichting NICE zestien ziekenhuisopnames onder Flevolanders gemeld. Het zijn dus de meeste nieuwe opnames in een week tijd sinds eind mei. In de voorafgaande week waren het er nog vier. Het gaat deze week om dertien inwoners van Almere, één persoon uit Noordoostpolder, één inwoner van Urk en één persoon uit Zeewolde. De opnames uit deze drie gemeenten zijn de eerste daar sinds eind mei/begin juni.

Stichting NICE heeft bijgehouden dat er in heel Nederland de afgelopen week 423 patiënten op verpleegafdelingen zijn opgenomen. De voorgaande week waren dat er 239. Daarnaast stroomden er volgens de stichting in heel Nederland 115 patiënten door naar de IC. Dat waren er de voorgaande week 33.

Geen coronasterfgevallen in de provincie
De afgelopen week kwamen er in Flevoland opnieuw geen nieuwe coronasterfgevallen bij. Het Flevolandse dodental sinds het begin van de coronapandemie blijft daarmee ten minste 244. Het absolute aantal sterfgevallen blijft in de provincie het hoogst in Almere met 96, gevolgd door Lelystad met 62, in Noordoostpolder 28, in Dronten 25, op Urk 19 en in Zeewolde 14.

Landelijk zijn er de afgelopen week 21 mensen aan corona overleden. In de week daarvoor waren dat er 14. Het RIVM meldt dat de sterftecijfers achter kunnen lopen en een onderschatting zijn. Er is namelijk geen plicht om coronasterfgevallen door te geven aan het RIVM.

Een coronatest aanvragen kan telefonisch via 0800-1202, of via coronatest.nl. Mensen met vragen over het coronavirus kunnen terecht op de website van het RIVM: www.rivm.nl. Ook is er een landelijk publieksinformatienummer: 0800-1351. Scholen, bedrijven en andere organisaties kunnen met vragen terecht op www.rijksoverheid.nl/corona. Het algemene nummer van GGD Flevoland is beschikbaar voor specifieke vragen rondom gezondheid: 088-0029910.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel