Oudste melkkoe van Flevoland viert verjaardag

LUTTELGEEST • Wo 28 juli 2021 | 16:10 • Woensdag 28 juli 2021 | 16:10

Fokje 26 uit Luttelgeest viert haar twintigste verjaardag. Daarmee is de zwart-witte grazer de oudste Flevolandse melkkoe. Eigenaar en boer Jacob Schaap is trots op deze dame in zijn weiland. "Ze ziet er best wel goed uit voor een oude koe." Een gemiddelde melkkoe wordt zo'n zes jaar oud.

In het weiland in Luttelgeest graast de Holstein Frisian melkkoe er rustig op los. "Ze is altijd druk met vreten", zegt boer Schaap. Het liefst is Fokje te vinden op het gras. Daar loopt ze rustig heen en weer. Ze is niet heel goed ter been, maar haar conditie is verder goed.

Wat het geheim van Fokje 26 is, weet boer Jacob Schaap niet. In de jaren als melkkoe heeft ze 178.000kg melk gegeven. Dat komt neer op zo'n vijf vrachtwagens vol melk. Fokje 26 geeft nog steeds melk, ook al is het minder dan de andere dames in de wei. "Ze gaat niet weg voor de slacht", zegt boer Schaap. "Dat kan ik niet over m'n hart verkrijgen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel