Filmclub Flevo Lacus legt geschiedenis Zeewolde vast

ZEEWOLDE • Do 29 juli 2021 | 6:06 • Donderdag 29 juli 2021 | 6:06

Filmclub Flevo Lacus uit Lelystad en Landschapsbeheer Flevoland maken een aantal korte films over de geschiedenis van Zeewolde. In project Oral History Zeewolde worden bijzondere verhalen opgetekend van mensen die meewerkten aan de ontwikkeling van het dorp.

"Oral History betekent mondelinge geschiedenis", vertelt filmmaker Pieter Stofmeel. "Het is de bedoeling om de geschiedenis van onze jongste provincie vast te leggen en op dit moment is Zeewolde aan de beurt."

In totaal zijn er achttien interviews opgenomen met pioniers in Zeewolde. Ze vertellen over hun ervaringen tijdens de periode 1968–1990. Een aantal van deze interviews wordt gefilmd en daarvan worden korte films gemaakt die binnenkort op sociale media en op het YouTube-kanaal van Landschapsbeheer Flevoland worden gezet.

Steeds minder pioniers
De opnamen met de eerste pionier Karel Wethmar zijn vorige week gemaakt. Hij was vanaf begin 1980 projectleider en planoloog bij de opzet van de nieuwe woonkern Zeewolde. Hij werd geïnterviewd door Truus Visser, vrijwilliger bij Landschapsbeheer.

Volgens de filmmakers is het vastleggen van de verhalen belangrijk voor het nageslacht. "Het doel is om een stukje geschiedenis vast te leggen", vertelt Pieter Stofmeel. "Pioniers worden steeds ouder en er zijn er ook steeds minder. Het zou jammer zijn als al die verhalen verloren zouden gaan."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel