Serie VLOD-archief: Pionieren met de experimentele lokale omroep

DRONTEN • Do 5 augustus 2021 | 5:15 • Donderdag 5 augustus 2021 | 5:15

Jarenlang was de experimentele lokale omroep VLOD een begrip in Dronten. Vele honderden uren aan beeld zijn gemaakt in de jaren '70, '80 en '90. De videobanden zijn afgestoft en door het Het Flevolands Archief gedigitaliseerd. Deze week een een greep uit de vele leuke, grappige en bijzondere verhalen van bijna 25 jaar lokale omroep in Dronten.

We betaalden nog met de gulden, Joop den Uyl was minister-president en Dronten krijgt als één van de eerste Nederlandse gemeente een lokale omroep. De Vereniging Lokale Omroep Dronten (VLOD) ziet in 1974 het levenslicht. Begon het primitief in zwart-wit, in de jaren die volgden kwam kleur en werd het een toonaangevende lokale omroep. Tot 1999. Kort voor het 25-jarig bestaan van de omroep wordt de stekker uit het project getrokken.

Op de step van Parijs naar de Meerpaal
Steppen voor het goede doel. Niet zomaar een paar rondjes rond de kerk, nee iets uitdagender. Om het 25-jarig bestaan van studentenvereniging USRA te vieren werd bedacht om van Parijs naar Dronten te steppen. En zo geschiedde. In het voorjaar van 1983 reden ze in estafettevorm van de Franse hoofdstad naar de Meerpaal. Met als doel: 14.000 gulden ophalen voor Tanzania. Na afloop werd de uitgebreide reportage van de stunt uitgezonden bij de VLOD.

Kunstenaar Cyril Lixenberg, etsen en kerkramen
In de studio van de VLOD is kunstenaar Cyril Lixenberg aangeschoven. Het is een grote naam in de kunstwereld. Over de hele wereld zijn werken van zijn hand te vinden. Voor een diepgaand interview komt Lixenberg graag naar Dronten. Daar heeft de geboren Brit meerdere grote beelden staan. Met dit soort gesprekken en reportages op TV wil de lokale omroep van Dronten het brede palet aan kunst laten zien. Lokale schilders mogen hun werk tonen en een presentatrice gaat langs de (on)bekende werken langs. Het levert bijzondere verhalen op.

De wondere wereld van de techniek, de brandweerpieper
Vol trots schuift de brandweercommandant van Dronten aan in de studio van de VLOD. Zijn korps krijgt een nieuw technisch middel; een pieper. Geen loeiende sirenes meer om brandweermannen te waarschuwen, maar een 'klein' apparaatje waar de meldingen op binnen komen. De wondere wereld van de techniek heeft de brandweer in Dronten bereikt.



Jong talent Paul de Munnik treedt op voor lokale TV
Geen programma zonder muziek. In alle vormen, soorten en maten kwam het bij de VLOD voorbij. De een net wat beter dan de ander. Iedereen die muziek kan maken, mocht langs komen in de studio van de VLOD. Zo ook de jonge talentvolle muzikant Paul de Munnik. (Ja, DE Paul de Munnik, van Acda en de Munnik en The Streamers.) Maar helaas. De videoband met zijn optreden is kwijt. Wel zijn andere 'pareltjes' bewaard gebleven in het archief van de VLOD.

Alaaf! Prins carnaval en Majoor Kees (Dekker)
Een paar dagen per jaar werd Dronten 'Swibidront' genoemd. Dat was de naam van de gemeente tijdens Carnaval. In de jaren 80 werd dat nog fanatiek gevierd. Er was een carnavalsvereniging met een Prins Carnaval en ieder jaar voor het feest begon, gaf de burgemeester de sleutel van de gemeente aan de feestvierders. De camera's van de VLOD waren uiteraard aanwezig bij deze belangrijke bijeenkomsten.

'God Save The Queen' en prins Bernhard
Wie Dronten zegt, zegt airgunners. Rond dodenherdenking is Engels haast de voertaal in de gemeente. Britten die meevlogen in de Tweede Wereldoorlog, komen massaal naar het polderdorp. De VLOD is daar uiteraard iedere keer aanwezig en legt de bijzondere bezoekers vast.

Mijn hobby is fijn! Kattenborstelen, miniatuurauto's en vlierbessenwijn
De beste en leukste manier om je hobby te laten zien aan de buitenwereld is door een reportage van de lokale omroep. De VLOD deed dat daarom ook vaak. De cameramannen trokken eropuit en maakte bijzondere portretten over van alles en nog wat. Bijvoorbeeld de Keververzameling van Jeroen, de wijnmakerij van Egbert en de kattenshow van Felikat.

Kersverse Koningin Beatrix toert in 1980 door Dronten
Anderhalve maand na haar inhuldiging brengt Koningin Beatrix samen met haar man prins Claus een bezoek aan Dronten. Het is een spannend moment voor de inwoners van de gemeente, maar ook voor de lokale omroep die er verslag van doet.

Fabiënne (9) redt Surinaamse schildpadden van soeppan
De 9-jarige Fabiënne van Luin uit Dronten wist in 1993 niet wat ze hoorde. Tijdens de economische crisis in Suriname plunderen mensen de lokale dierentuin van Paramaribo, omdat ze geen geld hadden voor voedsel. De schildpadden verdwijnen in de soep. Met een inzamelingsactie wil Fabiënne de dierentuin redden. De VLOD besteedt er ruimschoots aandacht aan.

De komende dagen plaatsen we op deze pagina meer verhalen uit het archief van de VLOD. Zelf zoeken in al het gedigitaliseerde materiaal kan op de site van Het Flevolands Archief.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel