Almeerse zussen Wendy en Astrid zamelen geld in voor Turkse hulpverleners

ALMERE • Vr 6 augustus 2021 | 16:55 • Vrijdag 6 augustus 2021 | 16:55

De Almeerse zussen Wendy en Astrid gaan al zestien jaar naar de Turkse badplaats Dalyan. Maar hun vakantie ziet er dit jaar heel anders uit: het stadje ligt vlakbij het gebied dat momenteel wordt geteisterd door bosbranden. Om hulp te bieden aan Turkije is het tweetal een inzameling gestart.

De bosbranden vinden plaats in het zuiden van Turkije, Dalyan ligt aan de zuidwestkust. Hoewel het plaatsje niet middenin het rampgebied ligt, komen de vlammen erg dichtbij. "De afgelopen dagen was de lucht helemaal grijs", vertelt Astrid. "Toen we in een dorp in de buurt waren zagen we het vuur van één berg naar een andere berg overslaan. Het gaat gigantisch snel."

De omliggende dorpen hebben veel last van de as die neerdaalt. "Er lag bijvoorbeeld een luchtbed op ons balkon, die was lek geraakt door asresten. De zwembaden liggen vol."

Inzamelingsactie
Een vriend van de zussen is hulpverlener in het gebied. "Tijdens het varen zagen we dat hij onder de blaren zit", zegt Wendy. "Hij helpt elke avond met blussen. Wij vinden dat we ook ons steentje ook moeten bijdragen omdat we hier al zestien jaar komen."

Het geld dat de inzamelingsactie oplevert, wordt geïnvesteerd in schoenen voor de hulpverleners. "De schoenen gaan ongeveer twee uur mee voordat de zolen wegsmelten", zegt Wendy. "Ook kopen we ijs, crèmes voor de brandwonden en eten voor de werknemers en de wilde dieren in het gebied. Er is van alles nodig."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel