GroenLinks bezorgd over risico's ontgassen schepen bij IJsseloog

FLEVOLAND • Vr 6 augustus 2021 | 17:34 • Vrijdag 6 augustus 2021 | 17:34

Het eerste binnenschip dat ontgast moet worden bij slibdepot IJsseloog, is vrijdag eind van de ochtend aangekomen. Het gaat om het schip Imatra dat in Zwolle lag met een te hoge concentratie van het giftige gas fosfine. GroenLinks in Dronten heeft hierover vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders, omdat de partij zeker wil weten dat bewoners van Ketelhaven en eventuele recreanten geen risico lopen.

Het giftige gas kan bij IJsseloog in het Ketelmeer ontsnappen en zal vervolgens vervliegen in de lucht. De lokale GroenLinks-fractie vraagt zich af welke gevolgen het ontgassen heeft voor de natuur en of het wenselijk is dat dit in de gemeente Dronten plaatsvindt. Daarnaast zou het niet passen bij de uitstraling van groene gemeente, aldus de partij. Omdat het vakantie is, weet fractievoorzitter Paul Vermast niet wanneer hij antwoord krijgt van de gemeente Dronten.

Naast het schip in Zwolle liggen nog twee schepen met fosfine vast in Utrecht en Veghel. Het fosfinegas is ontstaan doordat de lading van de schepen was aangevuld met fosfinepillen. Die moeten normaal gesproken ongedierte in het ruim tegengaan. Een te hoge concentratie fosfinegas is bij inademing echter ook enorm gevaarlijk voor mensen. Het schip in Utrecht vertrekt dinsdag richting IJsseloog.

Het kunstmatige eiland IJsseloog ligt in het Ketelmeer en is eigendom van Rijkswaterstaat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel