Nog geen toestemming voor ontgassen schepen bij IJsseloog

FLEVOLAND • Di 10 augustus 2021 | 10:43 • Dinsdag 10 augustus 2021 | 10:43

De drie binnenvaartschepen die een te hoge concentratie van de giftige stof fosfine in het laadruim hebben, mogen voorlopig nog niet worden ontgast in Flevoland. Dat bevestigt de provincie. Dinsdagmiddag valt het besluit of dat alsnog mag gebeuren.

Het is de bedoeling dat de schepen bij het kunstmatige eiland IJsseloog in het Ketelmeer hun lading tarwe overslaan op andere vaartuigen. Tijdens dat proces vervliegt de fosfine dan in de buitenlucht.

Tegengaan van ongedierte
Het gas is ontstaan doordat de lading van de schepen eerder is aangevuld met fosfinepillen. Die moeten normaal gesproken ongedierte in het ruim tegengaan. Een te hoge concentratie fosfinegas is bij inademing echter ook zeer gevaarlijk voor mensen. In 2019 belandde een schippersechtpaar op de intensive care na in contact te zijn gekomen met het gas.

De drie schepen waar nu een te hoge concentratie fosfine in het ruim is aangetroffen brachten tarwe uit Polen naar diervoederbedrijf De Heus Voeders. De tarwe is per trein naar Nederland vervoerd en in Oss overgeladen op de schepen. Eén van de schepen, de Imatra, ligt inmiddels al bij IJsseloog. Het kunstmatige eiland in het Ketelmeer is normaal een depot waar vervuild slib en bagger wordt gelost en is eigendom van Rijkswaterstaat. Het tweede schip is momenteel onderweg vanuit Veghel naar IJsseloog, het derde ligt nog in Utrecht.

Toestemming vereist
Hoewel Rijkswaterstaat en de Inspectie SZW vorige week hebben ingestemd met het plan om de schepen bij IJsseloog te ontgassen, is daarmee nog niet gezegd dat dit ook daadwerkelijk mag gebeuren. Ook de Omgevingsdienst, die werkt in opdracht van de provincie, moet daarover beslissen.

Het voornemen om de schepen bij IJsseloog te ontgassen heeft al geleid tot vragen van de GroenLinks-fractie in Dronten en de ChristenUnie in Provinciale Staten. De ChristenUnie noemt de lozing van het gas schadelijk voor de beeldvorming van Flevoland, in het bijzonder voor het toerisme in de omgeving van het Ketelmeer.

Foto: ANP.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel