Veteraan Martin Kuiper over Afghanistan: "We zijn straks weer terug bij af"

ALMERE • Di 10 augustus 2021 | 19:27 • Dinsdag 10 augustus 2021 | 19:27

De Almeerse veteraan Martin Kuiper (64) is twee keer naar Afghanistan uitgezonden en vindt het moeilijk om te zien dat de Taliban weer zo'n groot gebied veroverd heeft. "Het lijkt wel of we alles voor niets hebben gedaan. Het is zeer frustrerend."

Kuiper was in 2004 en 2007 in Afghanistan voor vredesmissies. "In 2004 was ik daar echt voor de opbouw van het land", vertelt hij. Toch hebben tijdens die missies ook heel veel mensen moeten vechten. "Dat heb je wel aan de beelden kunnen zien." De Almeerder zat zelf niet bij een gevechtseenheid maar deed ondersteunend werk voor de luchtmacht.

Eind juni dit jaar kwam er officieel een einde aan twintig jaar Nederlandse aanwezigheid in Afghanistan. Ook andere NAVO-landen trokken zich terug. Sinds de militaire troepen weg zijn verovert de Taliban opnieuw een steeds groter gebied.

Meisjes weer naar school
Nadat de Taliban van 1994 tot 1996 het grootste deel van Afghanistan hadden veroverd werd de sharia ingevoerd. Daardoor werden boerka's verplicht, gingen meisjesscholen dicht en mogen vrouwen niet meer werken. In 2001 werd de Taliban door troepen van de VS verdreven en kwam er een nieuwe regering, gesteund door westerse troepen. Het mooiste moment van de missie van Kuiper in 2004 was daarom om te zien dat meisjes weer naar school konden. "En dat wordt nu allemaal weer teruggedraaid."

Terug bij af
Voor hem is het moeilijk om het nieuws over de Taliban in Afghanistan aan te horen. "Wat we allemaal daar opgebouwd hebben, niet alleen Nederland, andere nationaliteiten ook, dat is finaal afgebroken. We zijn straks weer terug bij af." Kuiper heeft niet veel hoop op een goede afloop. "Amerika wil weer onderhandelen, maar of dat gaat lukken? De Taliban is zo machtig, die gasten zijn zo rijk. En ze zijn keihard. Daarom winnen die Afghanen het niet van ze."

Armoede
Kuiper heeft de Afghanen leren kennen als hele creatieve mensen die van niks iets kunnen maken. "Alles werd met de hand gemaakt, heel primitief. Maar het was zo mooi. Op allerlei manieren proberen ze iets te realiseren." Hij heeft door zijn tijd daar geleerd wat armoede is. Die les heeft hij meegenomen naar Nederland. "Mensen klagen hier vaak maar we hebben het zo goed. Dat vergeet men."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel