Op z'n vroegst volgende week oplossing voor schepen met fosfine

LELYSTAD • Vr 13 augustus 2021 | 10:58 • Vrijdag 13 augustus 2021 | 10:58

Pas in de loop van de volgende week is er mogelijk een oplossing voor de drie binnenvaartschepen die met fosfine in het laadruim aan de kade liggen in Lelystad Haven. De komende dagen blijven de schepen dan ook nog hier.

Diervoederbedrijf De Heus Voeders is met verschillende partijen in gesprek over een manier om de lading van de schepen veilig en verantwoord over te slaan, maar omdat er zoveel verschillende diensten bij betrokken zijn vraagt goedkeuring van een nieuw plan veel tijd, aldus het bedrijf vrijdag.

Fosfine-alarm
De drie met tarwe geladen binnenvaartschepen kwamen op 27 juli aan de ketting te liggen, toen bij het lossen van een lading aan de loswal in Utrecht een fosfinemeter af ging, een alarm dat aangeeft dat de concentratie van het giftige gas in het ruim te hoog was. Fosfine wordt toegevoegd aan een lading om ongedierte te weren. Inademen van fosfine kan ernstige klachten veroorzaken.

De ladingen zouden deze week overgeslagen worden op het kunstmatige eiland IJsseloog in het Ketelmeer, een slibdepot van Rijkswaterstaat, maar de provincie Flevoland gaf geen toestemming omdat er op het eiland geen havenactiviteiten mogen plaatsvinden.

Alle drie in Lelystad
De schepen liggen in Lelystad nu aan de kade van het bedrijf HEBO, een maritieme dienstverlener. Zodra de lading wordt gelost, vervliegt de fosfine in de buitenlucht. De tarwe kan dan gewoon gebruikt worden, aldus diervoerderbederijf De Heus.

Zowel HEBO, de gemeente Lelystad, als de brandweer verzekerden omwonenden eerder deze week dat de schepen geen gevaar opleveren voor de omgeving.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel