Boeren kunnen gewasbeschermingsmiddelen weer gratis inleveren

FLEVOLAND • Di 24 augustus 2021 | 9:20 • Dinsdag 24 augustus 2021 | 9:20

Boeren in Flevoland kunnen voor de tweede keer hun ongebruikte landbouwchemicaliën gratis inleveren. Het Centrum voor Landbouw en Milieu Onderzoek (CLM) zamelt de beschermingsmiddelen net als twee jaar geleden in namens Waterschap Zuiderzeeland onder de noemer 'Bezem door de middelenkast Flevoland 2021'.

Agrariërs, ook gestopte bedrijven en hobbyboeren, kunnen zich tot half oktober aanmelden als ze restanten hebben staan van niet meer toegelaten of verouderde gewasbeschermingsmiddelen. Er is plaats voor 500 deelnemers. Voor de chemicaliën worden opgehaald, komt een adviseur op bezoek. Die controleert of de aanwezige middelen onder de ophaalregeling vallen.

Volgens Margot Veenenbos van het CLM leverde de bezemactie in 2019 ruim 26.000 kilo verouderde beschermingsmiddelen op. De controleurs vonden toen zelfs het uiterst giftige insecticide DDT. Dat heeft in de vorige eeuw gezorgd voor een grote dierensterfte en is al sinds 1973 verboden. Bij 11 procent van de gecontroleerde bedrijven hoefden geen restanten te worden afgevoerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel