Veiligheidsregio weet niets van adviesaanvraag over Van Peperzeel

LELYSTAD • Di 24 augustus 2021 | 19:24 • Dinsdag 24 augustus 2021 | 19:24

De Veiligheidsregio Flevoland weet niets van een advies dat de gemeente Lelystad wil over de risico's bij het bedrijf Van Peperzeel. Een woordvoerder zegt dat de organisatie daarvoor geen aanvraag heeft ontvangen. In officiële stukken van de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek staat dat er, op verzoek van de gemeente Lelystad, wel om advies is gevraagd.

De gemeente Lelystad gaf eerder aan dat ze van de Veiligheidsregio wil weten of het verantwoord is om de inzamelaar van accu's, batterijen en metalen nog enige tijd op bedrijventerrein Larserpoort te laten zitten. De gemeente is daar aan gaan twijfelen nadat duidelijk is geworden dat Van Peperzeel niet binnen het bestemmingsplan van het bedrijventerrein past.

Gevaarlijke stoffen
Van Peperzeel hoort niet thuis op Larserpoort vanwege de opslag van gevaarlijke stoffen. Hierdoor moet het bedrijf als een zogenaamde Bevi aangemerkt worden. De gemeente en de provincie zijn verplicht om bij toezicht op een Bevi extra veiligheidsnormen te hanteren. Zo moeten er veilige afstanden in acht worden genomen en moet het aantal personen in de buurt van het bedrijf worden beperkt. Op die manier worden risico's voor de omgeving verkleind.

Tot nu toe hebben de gemeente Lelystad en de provincie Flevoland dat nooit gedaan. Maar in een aangepaste vergunning van vorige maand is dat uiteindelijk rechtgezet. De gemeente wil nu ook dat het bedrijf verhuist naar een andere plek en tot die tijd wil de gemeente Van Peperzeel alleen gedogen op Larserpoort als de Veiligheidsregio daarover positief adviseert. De Veiligheidheidsregio zegt echter niks van een adviesaanvraag te weten.

Van Peperzeel baalt
Van Peperzeel zelf betreurt de commotie en zegt negatieve reacties te krijgen, terwijl het zelf over alle benodigde vergunningen beschikt. De gemeente, de provincie en de Omgevingsdienst bevestigen dat. Het bedrijf geeft ook aan dat het sinds begin 2020 aparte opslagcontainers heeft voor ongesorteerde batterijen en lithium-ion batterijen. Deze zijn allemaal voorzien van een speciaal blussysteem, waardoor het gevaar voor de omgeving volgens het bedrijf tot het minimum beperkt is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel