Politieke partijen positief tegenover opvang Afghaanse vluchtelingen

FLEVOLAND • Do 26 augustus 2021 | 13:22 • Donderdag 26 augustus 2021 | 13:22

Stel het voormalig schoolgebouw van Arcus in Lelystad beschikbaar voor de opvang van Afghaanse vluchtelingen. Die oproep doet Bart Schopman van Mooi Lelystad op Twitter. De rellen in Harskamp van dinsdagavond zijn aanleiding voor de suggestie.

In de Gelderse plaats werd geprotesteerd tegen de komst van honderden vluchtelingen uit Afghanistan. Het protest verliep lange tijd rustig, maar later op de avond liep de spanning op. Er werden autobanden in brand gestoken en er werd vuurwerk afgestoken. "De mensen die ontvluchten hun land en dan komen ze bij ons en dan worden ze met brandend vuurwerk verwelkomd. Dat noem ik niet het barmhartige Nederland hoe ik het ken."

Ook Suzanne Stoop van de PvdA in Dronten is geschrokken van de rellen. Zij stelde vrij snel daarna samen met de SP vragen aan het college. De partijen willen dat de gemeente informeert naar het verhogen van het aantal bedden in het AZC.

Centra 'behoorlijk vol'
Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers liet woensdagavond weten dat de centra in Flevoland behoorlijk vol zitten. Stoop denkt dat er wel ruimte is voor nog 300 extra plekken in het azc. Dan zouden er in totaal 1.300 plekken zijn in de gemeente.

Huisvesten een probleem
Als de asielzoekers vervolgens een verblijfsvergunning krijgen, dient het volgende probleem zich aan, vertelt Stoop. "Op de statushouders huisvesten lopen we achter. Nu de woningmarkt op slot zit is dat wel zorgwekkend. We moeten er vaart mee maken en durven denken in andere vormen van woningen." Stoop noemt de containerwoningen in Lelystad als voorbeeld.

Geen rellen
De fractievoorzitters denken dat er geen rellen zullen uitbreken, als er extra asielzoekers naar Lelystad en Dronten komen. Stoop: "Ik merk wel dat het online tekeergaat als we zo'n initiatief plaatsen, maar dat zijn vaak mensen die al snel reageren. Dat mag ook, je hoeft het er niet mee eens te zijn, maar in de samenleving vang ik die geluiden niet op". Ook Bart Schopman denkt dat rellen zoals in Harskamp zich niet zullen voordoen.

Oproep Almere
De Almeerse fracties van de Partij voor de Dieren, PvdA, SP, CU, D66 en GroenLinks roepen het college van burgemeester en wethouders op om extra opvangplaatsen te realiseren in Almere en hierbij een 'pro actief en positieve grondhouding' te hebben. Hiervoor vragen de partijen donderdagavond aandacht tijdens het actualiteitenhalfuur.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel