Bewoners Hollandse Hout mogelijk naar de rechter vanwege aanleg nieuwe weg

LELYSTAD • Vr 27 augustus 2021 | 7:07 • Vrijdag 27 augustus 2021 | 7:07

De bewoners van de wijk Hollandse Hout in Lelystad zijn kwaad over de plannen van de provincie om een nieuwe weg aan te leggen. Het gaat om de Laan van Nieuw Land die vanaf de A6 naar Hollandse Hout moet gaan lopen. In eerste instantie zijn er drie varianten gepresenteerd door de plannenmakers.

De eerste variant met de kleur geel loopt langs de Lage Dwarsvaart aan de linkerkant van de bosrand, richting de wijk Hollandse Hout. De tweede variant met de kleur rood loopt daar parallel aan, maar dan aan de rechterklant van de bosrand. De derde variant met de kleur blauw buigt aan het einde sterk af en loopt voor een deel door de in aanbouw zijnde wijk Warande.

Van de drie opties hebben de bewoners van Hollandse Hout sterk de voorkeur voor de blauwe variant die door Warande loopt. Dit omdat de aansluiting van de nieuwe weg dan verder van de ingang van de woonwijk Hollandse Hout komt te liggen. Maar in een vergadering van Provinciale Staten werd woensdagavond bekend dat er nog een vierde variant is. Deze ligt langs de bosrand en buigt aan het einde iets af, maar minder sterk dan in de blauwe variant. Hierdoor komt de aansluiting ruim 200 meter dichter bij Hollandse Hout te liggen.
"Daar zijn wij het absoluut mee oneens", vertelt voorzitter van de Belangenvereniging Bewoners Hollandse Hout, Paul Stam de Jonge. "Ten eerste is deze aansluiting veel hoger dan het maaiveld en dat betekent meer geluidsoverlast van het verkeer. Ten tweede is de kans dat er met deze variant twee rotondes in de buurt bijkomen, vanwege de aansluiting met de Verlengde Westersdreef, in plaats van één. Verder wordt met deze variant het foerageergebied van de kiekendief die op dit stukje grond leeft, aangetast."

Ook zijn de bewoners boos dat er woensdagavond ineens een vierde variant opdook, die uiteindelijk ook de voorkeursvariant bleek te zijn. "Het plan van de nieuwe weg is besproken met ons, maar niet de variant die nu voor ligt, absoluut niet. We zijn al vijf maanden in gesprek met de provincie en sinds gisteravond weten wij pas van de vierde variant."

De Belangenvereniging Bewoners Hollandse Hout pikt het dan ook niet dat er niet naar hen geluisterd is. "We gaan hier zeker over in gesprek met de provincie en zo nodig gaan we een juridische aanpak doen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel