Mogelijk toch geldboete voor Urker om rellen op Sinterklaasavond

URK • Vr 27 augustus 2021 | 13:51 • Vrijdag 27 augustus 2021 | 13:51

Een 20-jarige man uit Urk wordt mogelijk alsnog bestraft voor betrokkenheid bij de ongeregeldheden op Urk in december. De jongeman zou op zaterdag 5 december meerdere keren door de politie zijn gesommeerd om weg te gaan uit het gebied waarvoor een noodbevel was afgekondigd. Hij luisterde niet en werd aangehouden. Het Openbaar Ministerie (OM) eist in hoger beroep een boete van 400 euro.

In januari vroeg de officier van justitie om dezelfde straf bij de rechtbank in Lelystad. De Urker werd toen vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Het OM legde zich daar niet bij neer en stapte naar het gerechtshof in Leeuwarden.

Ongeregeldheden
Op Urk was het in november en december een paar weekenden achter elkaar flink onrustig. Relschoppers gooiden met zwaar vuurwerk en brandbommen, onder andere naar hulpverleners. Ook in de nacht van 5 op 6 december liep het uit de hand. Mensen die op straat waren, soms verkleed als Sint of Piet, werden 's avonds preventief gefouilleerd. Uiteindelijk werd er wederom zwaar vuurwerk afgestoken.

Vanaf 23.00 uur riep de politie mensen op naar binnen te gaan. Even later volgde een noodbevel voor de omgeving van het Wilhelminapark en De Akkers. De ME moest ingrijpen en meerdere mensen werden opgepakt.

Op de grens
De Urker gaf vrijdag bij het hof toe dat hij zich die nacht in het gebied bevond, op de Lange Dam. "Ik was bij een vriend geweest en wilde naar een tante gaan. Ik was precies op de grens van het verboden gebied. Ik ben er twee, drie meter in geweest." Volgens de rechters was de Lange Dam juist midden in de zone. De Urker liet daarop weten dat hij via WhatsApp wel een kaart van de verboden omgeving voorbij had zien komen, maar deze globaal had bekeken.

Dat via luidsprekers op politiewagens werd opgeroepen om te vertrekken, had hij niet meegekregen. "Ik werd om 00.36 uur aangetroffen. Ik begreep bij de rechtbank dat er om vijf over twaalf voor de laatste keer omgeroepen zou zijn."

Drie keer aangesproken
De Urker zou ook drie keer door een agent gesommeerd zijn om weg te gaan. "Dat kan ik mij helemaal niet herinneren", reageerde de 20-jarige in het hof. "Ik heb geen gesprek gehad met een agent. Honderd procent zeker." Het OM vindt de verslaglegging van de agent echter zeer gedetailleerd en betrouwbaar.

"Denkt u dat deze agent zomaar iets opschrijft en u een oor probeert aan te naaien", voegde een van de drie rechters eraan toe. "Ik heb veel zaken met Urkers behandeld en ben er vaak geweest. Politieagentje pesten gebeurt er wel vaker, toch? Niet luisteren als er iets gezegd wordt, in discussie gaan." De Urker knikte. "We hebben een sterke mening."

"U wist dondersgoed wat er in die periode gaande was op Urk", ging de rechter verder. "Bent u niet misschien wat bijdehand geweest? Of was u een onschuldig lam?"

De Urker leek de bewuste nacht wel te gaan vertrekken, maar na een paar passen bemoeide hij zich opnieuw met de ongeregeldheden. De politie besloot hem aan te houden, waarop de jongeman het op een lopen zette. Maar op klompen had hij geen schijn van kans. Bovendien had hij gedronken, zes biertjes en evenzoveel glazen brandewijn. De Urker noemt het 'een paar drankjes'. "Meer komt vaker voor. Een keer in de zoveel tijd heb ik wat teveel op."

Complimenten van de rechter
Toen de Urker vrijdag wilde vertrekken uit de rechtszaal had een rechter nog wel een compliment voor hem. "U hebt een bezwaarschrift ingediend tegen een dagvaarding. Dat is nog van de vorige eeuw. Zelf geschreven of heeft u een jurist in de familie?" Verrast door deze opmerking antwoordde de Urker dat zijn vader - zonder juridische kennis - de auteur was. "Dan heeft hij een carrière misgelopen", glimlachte de rechter. "Het zag er goed uit. Mijn complimenten."

Het hof doet op 10 september uitspraak. Eerder dit jaar verschenen twaalf andere personen voor de rechter voor de wekenlange ongeregeldheden op Urk. Een deel werd vrijgesproken, anderen kregen een boete.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel