Steeds meer nieuwe soorten gespot op de Marker Wadden

FLEVOLAND • Zo 29 augustus 2021 | 13:08 • Zondag 29 augustus 2021 | 13:08

Honderd vrijwillige biologen hebben zaterdag op de Marker Wadden met succes gezocht naar dier- en plantensoorten die daar nog niet eerder zijn gevonden. Tijdens de tweede editie van de 1000-soortendag telden ze er op één dag in totaal rond de 400, meldt Natuurmonumenten. Een flink aantal daarvan was nog niet eerder op de Marker Wadden waargenomen.

Het natuurgebied is nog jong en daarom is de natuur er nog volop in ontwikkeling. Dat maakt het bijzonder interessant voor onderzoekers. Zaterdag waren er specialisten uit verschillende disciplines aanwezig, zodat er ook veel is ontdekt. "Insectenonderzoekers waren op zoek naar spinnendoders. Zij liepen een eindje op met de plantendeskundigen, want als zij de juiste planten vinden, vinden de insectenonderzoekers de spinnendoders", vertelt boswachter Elsa Pater. "De samenhang die je in de natuur ziet, zie je op een 1000-soortendag ook terug in de groep onderzoekers. Zij vullen elkaar mooi aan."

De vorige onderzoeksdag was in juni 2019. Toen waren er veel broedvogels, visdiefjes en kluten. Nu, in augustus, is de vogeltrek bezig, en zijn er andere soorten te vinden. Volgens Natuurmonumenten zijn er opvallend veel kemphanen gezien. Voor de vlinderspecialisten was het een teleurstellende dag. Door het herfstachtige weer zagen ze maar weinig vlinders, op een enkele kleine vos na.

Duikers vonden verder volop kranswieren, de grote sabelsprinkhaan dook op en weekdierenspecialisten vonden ruim twintig soorten slakken, zowel zoetwatersoorten als diverse landslakken.

De 1000-soortendag op Marker Wadden valt samen met het 2021-soortenjaar van Nationaal Park Nieuw Land. Het doel was om in het hele Nationaal Park dit jaar 2021 soorten te vinden, dat doel is recent behaald.

Foto's: Provincie Flevoland

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel