Fosfineschepen gaan naar Kampen

LELYSTAD • Di 31 augustus 2021 | 15:22 • Dinsdag 31 augustus 2021 | 15:22

De graanschepen met fosfine in het laadruim gaan naar Kampen om daar gelost te worden. Dat zegt Wiebbe Anne Bonsink van HEBO Maritiem Service in Lelystad. De schepen liggen al weken voor anker in Lelystad.

De schepen worden zo snel mogelijk naar Kampen gebracht, zodat de lading overgeslagen kan worden. Omdat het een heel gevoelig dossier was geworden, nam het vinden van een plek waar de schepen wel ontgast mochten worden veel tijd in beslag. "Alles moest dichtgetimmerd worden", zei Bonsink eerder al over dat proces. Volgens hem zijn bij het plan van aanpak "alle diensten en organisaties die iets te zeggen hebben over deze kwestie" betrokken. Hij verwacht dat de schepen deze week gelost zullen zijn.

De drie binnenvaartschepen lagen sinds eind juli aan de ketting, omdat er een te hoge concentratie van het giftige gas fosfine in de laadruimtes gemeten was. Ze zouden in eerste instantie naar IJsseloog in het Ketelmeer gebracht worden, om daar ontgast te worden. Maar de provincie gaf daar geen toestemming voor. Vervolgens werden de schepen naar Lelystad gebracht tot er een oplossing werd gevonden.

Inmiddels is de fosfine in de scheepsruimen al bijna helemaal vervlogen, zegt Bonsink, maar toch worden bij het lossen alle voorzorgsmaatregelen genomen. Er is geen gevaar voor de omgeving, want de fosfine vervliegt zodra de lading in beweging komt en aan de buitenlucht wordt blootgesteld. Er volgen nog onderzoeken naar waar de fosfine aan de lading is toegevoegd, wat er onderweg met de tarwe is gebeurd en waarom in de papieren niet is vermeld dat er fosfine was gebruikt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel