Rechter oordeelt: boer moet meewerken met windmolenpark

SWIFTERBANT • Di 31 augustus 2021 | 20:04 • Dinsdag 31 augustus 2021 | 20:04

Een boer uit Swifterbant moet toestaan dat SwifterwinT een windmolen op zijn terrein weghaalt en vervangt door een nieuwe, grotere turbine van Windplanblauw. Dat heeft de rechter in een kort geding besloten.

In eerste instantie stemde de akkerbouwer ermee in dat zijn molen vervangen zou worden. Later zag hij het toch niet meer zitten. Zeker toen bleek dat er twee windmolens dichtbij zijn woning komen, één op 260 meter en één op 375 meter. Hij is bang voor overlast en gezondheidsschade. Om de komst van de nieuwe molen tegen te houden stapte hij al een aantal keer naar de rechter, maar zonder succes.

Eisen van beide partijen werden in het kort geding behandeld. De boer eiste dat er een streep gezet zou worden door het contract dat hij had getekend voor de komst van de nieuwe molen. SwifterwinT wilde onder meer dat de rechter een machtiging af zou geven, zodat het bedrijf het terrein van de boer op kon om de molen zelf weg te halen. Ook wilde het bedrijf een hoger maximum bedrag voor de dwangsommen, die het bedrijf de man oplegt om hem alsnog te dwingen om mee te werken.

De eis van de boer werd afgewezen. Ook het verzoek van SwifterwinT om het maximale bedrag van dwangsommen te verhogen kreeg geen bijval van de rechter. Het bedrijf is nu wel gemachtigd om het terrein van de boer op te gaan om de oude molen weg te halen en de nieuwe te plaatsen. De rechter heeft de man opgedragen om dat toe te staan. Ook moet hij de kosten van SwifterwinT vergoeden voor de werkzaamheden die hij zelf uit had moeten voeren, maar die het bedrijf nu dus gaat doen. Ook moet hij alle proceskosten op zich nemen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel