'Grote grazers in OVP worden niet mishandeld en mogen blijven grazen'

FLEVOLAND • Di 7 september 2021 | 11:52 • Dinsdag 7 september 2021 | 11:52

De grote grazers in de Oostvaardersplassen worden niet door Staatsbosbeheer mishandeld. De edelherten, heckrunderen en konikpaarden mogen er dan ook gewoon blijven grazen. Dat oordeelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Dat is de hoogste rechter op het gebied van onder meer dierenwelzijn.

Volgens de Stichting Welzijn Grote Grazers mishandelt Staatsbosbeheer de dieren door ze in een gebied te laten lopen waar kwalitatief en kwantitatief onvoldoende voedsel is. Een deel van de vegetatie is volgens de stichting giftig en de grazers zouden worden blootgesteld aan dierziekten en zware metalen in de bodem. Bovendien zou er onvoldoende schoon en geschikt drinkwater voorhanden zijn. Om die redenen vroeg de stichting aan minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om een einde te maken aan het laten grazen van de dieren.

Het CBb is het daar niet mee eens en verwerpt de argumenten. De dieren in het wild kiezen zelf waar ze gaan grazen. Verder hebben ze voldoende voedsel, water en schuilmogelijkheden, oordeelt het college. Er zijn geen zieke, zwakke of afwijkende dieren gezien, aldus het CBb. De minister hoeft ook geen oordeel te hebben over elk individueel dier. Ze mag de gezondheid en het welzijn van de grazers beoordelen op het niveau van de hele kudde. De demissionaire minister hoeft daarom ook geen maatregelen te nemen.

Tegen de uitspraak is geen beroep meer mogelijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel