Provincie met 60 boeren in gesprek om uitstoot stikstof te verminderen

FLEVOLAND • Di 7 september 2021 | 14:35 • Dinsdag 7 september 2021 | 14:35

De provincie Flevoland begint deze maand gesprekken met zestig boeren en ondernemers over stikstof. De provincie wil met hen bekijken hoe ze de stikstofuitstoot van hun bedrijf kunnen verminderen. Volgens gedeputeerde Harold Hofstra moet met een paar jaar een reductie van 50 tot 70 procent stikstof zijn doorgevoerd.

De gedeputeerde kijkt met name naar boeren en ondernemers in het oosten van Flevoland. Die bedrijven zitten het dichtst bij de kwetsbare natuurgebieden de Weerribben en de Veluwe. Stikstof in de lucht kan weer neerdalen in de natuur en dat kan slecht zijn voor bepaalde dier- en plantensoorten. Dit wordt stikstofdepositie genoemd. Van bijvoorbeeld de stikstofdepositie in de Weerribben is volgens Hofstra zo'n tien procent afkomstig uit Flevoland. Dat wil de gedeputeerde aanpakken.

Het plan is om eerst te kijken naar mogelijke maatregelen die de stikstofuitstoot verminderen. De provincie wil vervolgens de ondernemers helpen om ook daadwerkelijk minder stikstof uit te stoten. De provincie heeft daar inmiddels geld voor gereserveerd.

Niet onteigenen
Het kabinet maakt plannen om honderden boeren in Nederland te onteigenen. Dat blijkt uit stukken die NRC heeft ingezien. Deze extra stikstofmaatregelen worden genomen omdat grote bouwprojecten door de regels moeilijk van de grond komen. Gedeputeerde Hofstra verwacht niet dat het Rijk ook in Flevoland wil saneren.

De winst is volgens de gedeputeerde te halen dicht in de buurt van de kwetsbare natuurgebieden. "Als je dat bijvoorbeeld doet bij de kust van Lelystad, dan zit je op zo'n grote afstand van de natuurgebieden. Dan is de stikstofdepositie op de natuurgebieden verwaarloosbaar."

Eerder liet landbouworganisatie LTO Noord ook al weten dat er in Flevoland niet onteigend gaat worden. Volgens Arnold Michielsen van LTO Noord gaat het onteigenen alleen om boeren die een bedrijf hebben in de buurt van een kwetsbaar natuurgebied.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel