Riool tien jaar eerder vervangen dan gepland

ALMERE • Di 7 september 2021 | 15:35 • Dinsdag 7 september 2021 | 15:35

Het riool in Almere moet tien jaar eerder vervangen worden dan gedacht. Normaal gesproken gaat het riool 60 jaar mee maar in de jongste stad van Nederland moet het riool al na 50 jaar vervangen worden. Inmiddels is er 18,5 miljoen euro gespaard voor de vervanging, maar onduidelijk is of dat genoeg is, zegt verantwoordelijk wethouder Hilde van Garderen.

De zakkende Almeerse bodem is volgens de gemeente de grote boosdoener. Almere is gebouwd op een veengrond, daardoor klinkt de bodem in. Nergens in Nederland daalt de bodem zo snel als in Almere. Dit heeft directe gevolgen voor de riolering. De buizen liggen horizontaal in de grond. Als de bodem zakt, komen deze buizen scheef te liggen. Het gevolg is dat er veel sneller breuken ontstaan, dan wanneer de rioolpijpen in een stabiele grond liggen. In plaats van in 2034 zullen de vervangingswerkzaamheden vanaf 2026 starten. De oude wijken zoals De Marken en De Hoven in Almere Haven worden als eerst aangepakt.

Volgens wethouder Van Garderen komt de gemeente voor het einde van dit jaar met een rioleringsplan. Dan zou moeten blijken wat de vervanging van het riool gaat kosten. De kosten van het onderhoud en de vervanging het riool worden uit een apart potje betaald. Hiervoor wordt gespaard via de rioolheffing die iedere bewoner betaalt. Tot begin 2021 had Almere een bedrag van 18,5 miljoen euro gespaard.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met verslaggever Vincent Smit. Hij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en 1Almere op Almere. Voor tips: vincent.smit@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel