PvdA over opstappen Siepel: "Het ging van kwaad tot erger"

DRONTEN • Di 7 september 2021 | 23:09 • Dinsdag 7 september 2021 | 23:09

Politieke partijen in Dronten reageren verschillend op het vertrek van Roelof Siepel (CU). De wethouder kondigde dinsdag zelf zijn aftreden aan, omdat hij meerdere fouten heeft gemaakt in het dossier van de nieuw te bouwen woonwijk Swifterbant-Zuid. Voor de PvdA en de ChristenUnie kwam het moment van vertrek als een verrassing, maar andere partijen zagen het vertrek al een tijd aankomen.

Fractievoorzitter Suzanne Stoop van de PvdA vindt het een wijs, maar ook moedig besluit. "Alles bij elkaar opgeteld was de situatie onhoudbaar. Je hoopt natuurlijk dat iemand dat ook gaat beseffen." Stoop zegt dat het tot nu toe iedere keer fout ging met besluiten en dat heeft de komst van Swifterbant-Zuid geen goed gedaan.

Ondanks dat het vaker is misgegaan met het dossier, kwam het aftreden van Siepel toch als een verrassing. Stoop: "Na iedere fout zag ik telkens toch weer een wethouder die ontzettend zijn best deed om er toch iets van te maken. Dat hij juist nu zou aftreden had ik niet verwacht, maar het ging wel van kwaad tot erger."

De komst van Swifterbant-Zuid is geholpen met het vertrek van Siepel, denkt Stoop. Toch heeft ze op dit moment nog geen idee hoe het verder moet. "Daar mag het college zich over buigen."

Veel respect
"We hebben wel de onrust gezien de afgelopen dagen in politiek Dronten over deze kwestie, maar toch is het voor ons een schrik. We hebben ook Siepels politieke fouten gezien en dat zag hij zelf ook. Ik vind het ontzettend knap dat hij deze fouten heeft toegegeven en dat hij er zelf voor gekozen heeft om af te treden. Daar heb ik ontzettend veel respect voor", zegt fractievoorzitter Marianne Witteveen van de ChristenUnie.

De wethouder heeft veel zware dossiers naar zich toegetrokken en die ook tot een goed einde gebracht. Als voorbeeld noemt Witteveen de verbouwing van het gemeentehuis.

Qua opvolging wordt nu binnen de coalitie gekeken naar oplossingen. "In het verleden hebben we bijvoorbeeld met de hele coalitie dossiers opgepakt als wethouders aftraden." Of dat nu ook gaat gebeuren, weet Witteveen niet. "Het is nog te vroeg om daar iets over te zeggen. Behalve dat we druk bezig zijn om te kijken hoe we nu verder moeten."

"Hij heeft daar dus maanden mee rondgelopen zonder de raad te informeren. Dan ken je blijkbaar het politieke spel niet goed genoeg."

— Paul Vermast, Fractievoorzitter GroenLinks

Grote stappen
Voor Paul Vermast van GroenLinks was het onvermijdelijk dat Siepel aftrad. Na de ophef van de afgelopen dagen komt het voor de fractievoorzitter ook niet als een verrassing. "Dat de wethouder toegeeft dat hij kapitale fouten maakte en dat al sinds juni wist, vind ik erg opmerkelijk. Hij heeft daar dus maanden mee rondgelopen zonder de raad te informeren. Dan ken je blijkbaar het politieke spel niet goed genoeg."

Voor Siepel persoonlijk vindt Vermast het wel vervelend dat hij geen andere weg zag dan aftreden. Volgens Vermast heeft de wethouder ook dingen goed gedaan. Zo heeft hij een aantal dossiers los getrokken en tot een goed einde gebracht. Als voorbeeld noemt hij de komst van woningen op de plek waar nu de Flevomanege staat. "Daar heeft hij echt grote stappen gemaakt in een dossier wat al 10 jaar loopt."

Dat Siepel nu besluit te vertrekken kan volgens Vermast wel goed zijn voor de bouw van de woonwijk Swifterbant-Zuid. "Een idee is om hem te vervangen voor een nieuwe wethouder uit een coalitiepartij. Die moet dan vooral de focus leggen op de wijk. Dan kunnen zelfs voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart nog grote stappen gemaakt worden."

"Voor mij is het een hele verrassing. Ik had dit echt niet zien aankomen", zegt Remco de Maaijer van coalitiepartij VVD. Hij is het dan ook niet eens met de stelling dat Siepel te veel fouten heeft gemaakt. "Nou nee, ik was nog in afwachting van de stukken die deze week zouden komen met de strategie van het college van hoe gaan we Swifterbant-Zuid weer op de rails zouden krijgen. Die was ik vol spanning aan het afwachten."

Toch snapt De Maaijer wel de kritiek. "Dat voorbereidingsbesluit was geen goede zet van de wethouder."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel