Meerderheid gemeenteraad wil opvang voor gevluchte Afghanen

LELYSTAD • Wo 8 september 2021 | 18:41 • Woensdag 8 september 2021 | 18:41

De gemeente Lelystad moet in gesprek met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om de mogelijkheden te onderzoeken voor opvang van vluchtelingen uit Afghanistan. Dat wil een meerderheid van de gemeenteraad. Een voorstel van die strekking van Mooi Lelystad en gesteund door PvdA, ChristenUnie, Jong Lelystad, GroenLinks, SP, D66, CDA en Denk wordt binnenkort besproken in de raad. De partijen hebben 18 van de in totaal 35 zetels.

Er staan volgens de indieners genoeg gebouwen leeg in Lelystad die mogelijk tijdelijk als opvanglocatie kunnen dienen. De partijen hebben wel een aantal voorwaarden gesteld. Lelystad betaalt de aanpassingen aan de gebouwen niet, omdat het geld ontbreekt. Dat zal ergens anders vandaan gehaald moeten worden. De termijn voor de tijdelijke opvang is volgens de partijen maximaal 18 maanden.

"Vanwege de grote instroom aan vluchtelingen kunnen we als Lelystad niet anders dan onze maatschappelijke en humanitaire verantwoordelijkheid nemen om vluchtelingen uit Afghanistan tijdelijk onderdak te bieden", zo staat in het voorstel. "Indien een goede locatie aangewezen is, moeten de bewoners van omliggende wijken zo goed mogelijk worden geïnformeerd over de komst van het opvangcentrum."

Het voorstel zou dinsdagavond al besproken zijn, maar door tijdgebrek komt het onderwerp bij de eerstvolgende raadsvergadering aan de orde.

Dit artikel is geschreven door verslaggever Kees Bakker. Hij focust zich dit jaar op Lelystad voor Omroep Flevoland en Radio Lelystad. Voor tips: kees.bakker@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel