Urker krijgt alsnog boete voor rellen sinterklaasavond

URK • Vr 10 september 2021 | 14:24 • Vrijdag 10 september 2021 | 14:24

Een 20-jarige Urker heeft in hoger beroep toch een geldboete gekregen voor het deelnemen aan de rellen op sinterklaasavond in zijn dorp. Hij moet 400 euro betalen.

De jongeman werd in januari door de rechtbank in Lelystad nog vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Het Openbaar Ministerie (OM) was het daar niet mee eens en stapte naar het gerechtshof in Leeuwarden. De straf die is opgelegd komt overeen met de eis van het OM en is volgens het hof vergelijkbaar met straffen voor hetzelfde soort delicten. De Urker had tot vrijdag een blanco strafblad.

Ongeregeldheden
Op Urk was het in november en december een paar weekenden achter elkaar flink onrustig. Relschoppers gooiden met zwaar vuurwerk en brandbommen, onder meer naar hulpverleners. Ook in de nacht van 5 op 6 december liep het uit de hand. Mensen die op straat waren, soms verkleed als Sint of Piet, werden 's avonds preventief gefouilleerd. Uiteindelijk werd er wederom zwaar vuurwerk afgestoken.

Vanaf 23.00 uur riep de politie mensen op naar binnen te gaan. Even later volgde een noodbevel voor de omgeving van het Wilhelminapark en De Akkers. De ME moest ingrijpen en meerdere mensen werden opgepakt.

Ongeloofwaardig
De Urker bevond zich even na middernacht in het gebied waarvoor het noodbevel gold. Op de Lange Dam werd hij meerdere keren door de politie gesommeerd om weg te gaan. De jongeman liep weg, maar na een paar passen bemoeide hij zich opnieuw met de ongeregeldheden. De Urker zei twee weken geleden bij de behandeling van het hoger beroep, dat hij zich niet kon herinneren dat een agent hem had gewaarschuwd. De rechters in Leeuwarden vinden dit ongeloofwaardig. De Urker verklaarde ook dat hij onderweg was naar zijn tante. Geen dringende reden om in het gebied te zijn, stelt het hof.

Eerder dit jaar verschenen twaalf andere personen voor de rechter voor de wekenlange ongeregeldheden op Urk. Een deel werd vrijgesproken, anderen kregen een boete.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel