Hoe Noordoostpolder van het gas gaat

NOORDOOSTPOLDER • Ma 13 september 2021 | 6:15 • Maandag 13 september 2021 | 6:15

Voor 2050 moet heel Nederland van het gas af zijn. Dat lijkt nog ver weg, maar er wordt in de gemeente Noordoostpolder al volop over nagedacht. In de zogenoemde warmtetransitievisie vertelt de gemeente op welke manieren de polder gasloos moet gaan worden.

Hoe de woningen en bedrijven dan straks verwarmd moeten worden, is een extra grote uitdaging in Noordoostpolder. De gemeente bestaat uit Emmeloord en tien omliggende dorpen, maar er staan ook heel veel boerderijen. "We bekijken echt per wijk en per deel hoe we het beste zonder dat gas kunnen. Soms zal het alternatief volledig elektrisch zijn, maar in andere gevallen is stadsverwarming interessant", vertelt wethouder Anjo Simonse.

Bovenstaande kaartjes laten zien wat de gemeente uiteindelijk voor ogen heeft in de transitievisie. Zo onderzoekt de gemeente de mogelijkheden om woningen volledig elektrisch te verwarmen. Ook kan op veel plekken nog energie worden bespaard door woningen beter te isoleren.

In de buurt van de Urkervaart in Emmeloord ziet de gemeente ook mogelijkheden om warmte uit oppervlaktewater gebruiken voor het verwarmen van woningen. Dit zou bijvoorbeeld voor de nieuwbouw in de 'Botenbuurt' een optie kunnen zijn.

Verder wordt bekeken of het mogelijk is of de aardwarmte die bij grote kwekerijen in Luttelgeest en Marknesse wordt gewonnen, ook voor omliggende kassen of huishoudens te gebruiken.

Al 10 jaar van het gas af
Dat het goed mogelijk is om zonder gas een huis te verwarmen, kunnen meneer en mevrouw Van Tilburg in Emmeloord bevestigen. Hun huis is nooit aangesloten geweest op gas. "Wij vonden het gewoon mooi om te kijken hoe het anders kon, toen we ons huis tien jaar geleden lieten bouwen", vertelt de trotse Gerard van Tilburg. Hij laat maar wat graag zijn aardwarmtepomp zien. "Ik pomp grondwater op en dat is altijd elf graden. Door dat te koelen, komt er warmte vrij die ik kan gebruiken voor het verwarmen van mijn huis. Het is net als bij je koelkast. Aan de buitenkant komt warmte vrij, als je binnenin koelt. Mijn systeem is heel zuinig, maar verbruikt wel stroom. En dat wek ik op met zonnepanelen", zegt Van Tilburg.

Volgens de Emmeloorder bespaart hij op deze manier wel tweederde van het normale energieverbruik van een huishouden. "En, nog een voordeel: in de zomer kan ik mijn huis met het systeem koelen!", besluit Van Tilburg. Voor wethouder Simonse is het systeem van Van Tilburg één van de vele oplossingen om van het gas te gaan. "De betaalbaarheid van alles is natuurlijk een issue. Daar geven we goede voorlichting over. Maar de transitie is uiteindelijk niet vrijblijvend. We moeten echt volgende stappen zetten."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel