Eis: 1,5 jaar jeugdgevangenis voor stenengooier die meisje ernstig verwondde

EMMELOORD • Di 14 september 2021 | 13:22 • Dinsdag 14 september 2021 | 13:22

De officier van justitie eist anderhalf jaar jeugddetentie tegen een 21-jarige Emmeloorder. Hij zou op 26 januari dit jaar een steen door een ruit van een Connexxion-bus hebben gegooid. Een 16-jarig meisje uit Creil raakte daarbij ernstig gewond en heeft daar nog altijd last van. Van de geëiste straf is een halfjaar voorwaardelijk.

De verdachte vertelde in de Lelystadse rechtbank dat het in die periode niet zo goed met hem ging. Hij had verkeerde vrienden en gebruikte dagelijks drugs om de pijn van zijn moeilijke jeugd te verzachten. Die avond was hij met een groepje van zeven vrienden, onder wie zijn neef. Hoe het gebeurde, weet hij niet meer. "Het was impulsief, een domme actie", zei hij daar zelf over. Hij gooide een steen tegen de bus, maar wilde daar naar eigen zeggen niemand mee verwonden.

"Nog altijd bang"
Het tegendeel werd waar. Een jonge passagiere werd geraakt en liep een forse hoofdwond met een hersenschudding op. Nog dagelijks kampt zij met heftige hoofdpijn, angst en nachtmerries, vertelde haar advocaat. Ze had ook lange tijd last van draaiduizeligheid, maar dat gaat nu beter. Voor haar psychische klachten volgt het meisje inmiddels traumatherapie, maar de hoofdpijn zorgt ervoor dat ze nog amper kan functioneren. Haar behandelaar zegt dat ze zeker een jaar nodig heeft om daarvan te herstellen. Met de bus reizen, durft ze niet meer. Haar ouders moeten haar overal naar toe brengen.

"En zij en haar familie zijn rond Emmeloord nog altijd bang om verdachte of een van zijn vrienden tegen te komen. Zeker omdat hij nooit heeft willen vertellen wie er nog meer bij waren."

Verminderd toerekeningsvatbaar
De Emmeloorder vond dat moeilijk om te horen en betuigde meerdere malen spijt. Hij is onderzocht door deskundigen en blijkt ADHD te hebben en een persoonlijkheidsstoornis. Daarnaast is hij ernstig verslaafd en functioneert hij op beperkt verstandelijk niveau. Daarom is hij wat hen betreft verminderd toerekeningsvatbaar en zou hij ook volgens het jeugdrecht moeten worden gestraft.

De officier was het daarmee eens. Zij vindt ook dat hij behandeling nodig heeft en wil dat hij een contactverbod krijgt voor het slachtoffer. Daarnaast vond ze een schadevergoeding van 3.028 euro op zijn plek voor het meisje en zo’n 2.500 euro voor Connexxion, die de ruiten moest vervangen.

Niet duidelijk welke steen
De advocaat van de Emmeloorder vindt dat er niet duidelijk is geworden welke steen precies door de ruit van de bus is gegaan. Dat kan er net zo goed een zijn geweest van zijn vrienden, er is namelijk geen DNA-onderzoek gedaan naar de gebruikte steen. Dit was volgens haar een groepsdelict en dus is het niet eerlijk dat alleen deze verdachte terechtstaat.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel