Rechtszaak doodgestoken 'buurman Joop' met vertraging van start

LELYSTAD • Wo 15 september 2021 | 8:31 • Woensdag 15 september 2021 | 8:31

In Lelystad is woensdagmorgen de rechtszaak van start gegaan tegen een 37-jarige man die verdacht wordt van het doodsteken van de 62-jarige 'buurman Joop'. Het incident vond op 2 september vorig jaar plaats in de wijk De Stelling in Lelystad.

De zaak begon woensdag met enige vertraging, omdat de rechtbank en de advocaat van de verdachte het niet eens waren over het inzetten van een Engelse tolk. Volgens de rechtbank was die nodig, omdat de rechter er zeker van wil zijn dat de verdachte alles begrijpt en goed kan verklaren.

De advocaat van de verdachte wilde geen tolk, omdat dit bij een eerdere zitting volgens haar juist voor onduidelijkheid had gezorgd. Haar cliënt zou het Nederlands voldoende machtig zijn en dus geen tolk nodig hebben. Opmerkelijk was dat de verdachte de eerste vraag van de rechter ("Wat is uw geboortedatum?") vervolgens niet goed begreep.

Overigens was de tolk die door de rechtbank was opgeroepen ziek. Een vervanger is onderweg.

Verdachte legt verklaring af
De 37-jarige verdachte zweeg bij eerdere zittingen in de zaak, maar heeft woensdag toch een verklaring afgelegd. Hij ontkent niet buurman Joop te hebben gestoken, maar zegt dat hij uit zelfverdediging heeft gehandeld, omdat hij door Joop werd aangevallen.

Waarschijnlijk volgde de steekpartij op een ruzie over geluidsoverlast. Joop zou geprobeerd hebben om de onenigheid tussen de verdachte en een buurvrouw te sussen.
Het steekincident had grote impact op de omwonenden, omdat Joop erg geliefd was in de buurt. Tientallen mensen vormden een paar dagen na zijn dood een erehaag bij zijn huis.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel