Horeca over coronapas: "Blijven improviseren"

ALMERE • Di 14 september 2021 | 23:52 • Dinsdag 14 september 2021 | 23:52

Horecaondernemers moeten opnieuw hun creativiteit aanspreken om om te gaan met de nieuwe coronamaatregelen. Vanaf 25 september hebben gasten een coronatoegangsbewijs nodig om onder andere cafés en restaurants in te mogen. Dat maakte demissionair premier Rutte en zorgminister De Jonge bekend tijdens een persconferentie.

Kroegbazen Sandra en Robin Wellner van Café Cheers aan de Grote Markt in Almere Stad zien de persconferentie met lede ogen aan. "Het geeft een dubbel gevoel", bekent Sandra Wellner. "We zijn blij dat er weer meer mag (...), maar je voelt ook een tweedeling". De café-eigenaren vrezen dat er gasten zullen zijn die niet meer komen vanwege de verplichting van de coronatoegangspas. Ook zullen ze mensen de toegang moeten weigeren, en daar ziet Wellner tegen op: "Wij hebben de regels niet verzonnen, dus ik hoop dat mensen ons er niet persoonlijk op aankijken."

Het wordt voor Café Cheers zoeken naar hoe ze het nieuwe systeem werkend kunnen krijgen. "We plaatsen waarschijnlijk dranghekken", denkt Sandra. "En misschien moeten we met toegangsbandjes gaan werken", overweegt Robin. Hoe dan ook is het niet de eerste keer dat ze moeten improviseren. "We gaan al anderhalf jaar die kant en dan weer...", en maakt met zijn hand kronkelende bewegingen.

Coronapas in Europese landen
Frankrijk en Italië voerden deze zomer als één van de eerste Europese landen de coronapas in voor toegang tot musea, evenementen en horeca. In met name Frankrijk volgde op deze aankondiging hevige protesten. Sindsdien hebben onder andere ook Duitsland en Zwitserland een coronapas ingevoerd. En ook België werkt aan de invoering hiervan. In Denemarken is de pas juist net afgeschaft. Per 10 september is afstand gedaan van alle coronamaatregelen gezien de hoge vaccinatiegraad van het land.

Horecaeigenaren bang dat het mensen afschrikt
"Ze maken het heel moeilijk", zegt Jessica Pan van de Snackbistro in Almere Stad. "Ook bij het noteren van namen en telefoonnummers werd er weinig mee gedaan, maar toch stopten we er veel moeite in. Het laagdrempelige is nu weg. Ik ben bang dat het mensen afschrikt. Gastvrijheid is heel belangrijk. We willen de gasten niet weigeren", aldus Pan.

"Het moet, want het zijn de regels", zegt van Ilona van Diemen van Le Passage in Lelystad. "Niet iedereen is gevaccineerd en voelt zich dan verplicht om te vaccineren. Daar zijn wij wel voor. We zijn toch wel een beetje bang dat we gasten kwijtraken, maar we zijn ook nieuwsgierig naar wie we zien terugkomen, wie niet meer, wie zich laat vaccineren en wie niet.”

"Wij vinden het raar dat we mensen moeten gaan controleren", zegt een horecaondernemer uit Almere Haven die anoniem wil blijven. "Het voelt een beetje als discriminatie. We kunnen allemaal gevaccineerd zijn, maar we kunnen elkaar nog steeds besmetten."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel