Toezicht houden op horeca fikse uitdaging

ALMERE • Wo 15 september 2021 | 13:19 • Woensdag 15 september 2021 | 13:19

Controleren of horecaondernemers de coronaregels naleven wordt in Almere nog een hele opgave. Er is landelijk een groot tekort aan handhavers en Almere moet veel moeite doen om te voorkomen dat goede toezichthouders 'weggekaapt' worden door een andere werkgever. Burgemeester Franc Weerwind van Almere vertrouwt dan ook vooral op de goede samenwerking met horecaondernemers, in de hoop dat er nauwelijks gehandhaafd moet worden.

Vanaf 25 september zijn horecaondernemers verplicht om gasten zonder coronacheck-app of negatief testbewijs de deur te wijzen. Aan gemeenten de taak om daar toezicht op te houden. Premier Rutte heeft beloofd dat gemeenten geld krijgen voor extra toezichthouders, maar gezien de krapte op de handhaversmarkt stelt dat Weerwind niet gerust. "Dit is een handreiking, maar de uitvoering baart mij zorgen."

Volgens Weerwind is er sinds het begin van de pandemie goed contact met Almeerse ondernemers en is het juist door in gesprek te blijven tot nu toe relatief rustig gebleven in de stad. "Dat blijft de strategie", aldus Weerwind.

Streng optreden vaak niet nodig
Hij gaat ervan uit dat streng optreden alleen nodig is bij excessen. "Op het moment dat een ondernemer alles aan z'n laars lapt, zal ik moeten handhaven. Ik wil het niet zover laten komen door een beroep te doen op het gezond verstand van de ondernemer".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel