"We moeten alcohol- en drugsgebruik bestrijden met IJslands preventiemodel"

NOORDOOSTPOLDER • Wo 15 september 2021 | 13:52 • Woensdag 15 september 2021 | 13:52

Als het aan de fractie van de ChristenUnie/ SGP in Noordoostpolder ligt, moet de gemeente het IJslandse preventiemodel toepassen om alcohol- en drugsgebruik onder jongeren tegen te gaan. Raadslid Yosef Mahmoud heeft daarover vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

Bij het IJslandse Preventiemodel wordt gekeken hoe jongeren in aanraking zijn gekomen met drank- en drugs. Verder wordt ingezoomd op de oorzaken van het gebruik, zoals verveling en rondhangen op straat. Ook wordt gekeken hoe de relatie met de ouders verbeterd kan worden.

'Positieve resultaten'
Mahmoud juicht het IJslandse preventiemodel toe omdat het volgens hem gaat om een langdurige aanpak. Zes Nederlandse gemeenten doen al mee aan het project waaronder de gemeente Urk en de resultaten zijn volgens het raadslid positief.

Deze manier van preventie is in Noordoostpolder nodig omdat zo'n acht procent van de jongeren in Noordoostpolder drugs gebruikt. Daarnaast neemt volgens Mahmoud het aantal drugsincidenten in de gemeente toe. Gemeenten hebben de mogelijkheid om zich tot 4 oktober aan te melden als zij in 2022 willen deelnemen aan het project.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel