Waarom werd 'buurman Joop' doodgestoken?

LELYSTAD • Wo 15 september 2021 | 15:45 • Woensdag 15 september 2021 | 15:45

Tegen de man die vorig jaar 'buurman Joop' uit Lelystad zou hebben doodgestoken heeft het Openbaar Ministerie tbs met dwangverpleging geëist. De verdachte is een 37-jarige man. Hij is volgens het OM geheel ontoerekeningsvatbaar. Opname in een gesloten instelling is noodzakelijk, om herhaling te voorkomen, stelt de officier van justitie.

De steekpartij was op 2 september vorig jaar op de galerij van het wooncomplex aan De Stelling. Daarbij kwam het 62-jarige slachtoffer om het leven. De man zou geprobeerd hebben om onenigheid tussen de verdachte en een buurvrouw te sussen. Het steekincident had grote impact op de omwonenden, omdat 'buurman Joop' erg geliefd was in de buurt. Het proces begon woensdag na enige vertraging.

"Ik heb gehandeld uit zelfverdediging want ik wist niet wat ik moest doen."

— Verdachte steekpartij

De verdachte vertelde woensdag voor het eerst wat er volgens hem is gebeurd. "Ik was rustig in mijn huis aan het opruimen en wilde boodschappen gaan doen. Toen stond er een man met een stok voor mijn deur. Hij schreeuwde en sloeg met de stok. Ik zei dat hij weg moest gaan, maar dat deed hij niet." Daarop besloot de verdachte een mes uit een keukenla te pakken. "Uit angst en paniek heb ik een mes gepakt. Ik heb gehandeld uit zelfverdediging, want ik wist niet wat ik moest doen." Op de vraag hoe vaak hij Joop gestoken heeft, antwoordt de verdachte: "Een paar keer, ik heb niet geteld." Daarna ging de verdachte, naar eigen zeggen, weer snel zijn huis binnen.

Zestien keer gestoken
Uit onderzoek van de politie blijkt dat Joop zestien keer werd gestoken, zowel in zijn hals als zijn buik. Dat Joop een stok bij zich had is waarschijnlijk, omdat hij die gebruikte om te lopen. Volgens getuigenverklaringen was Joop een man met een gouden hart, "een vader voor de hele buurt".

Tijdens de zitting stelden de voorzitter en de rechter meerdere vragen aan de verdachte waarbij het erop leek dat de verdachte de vraag niet begreep. Bijvoorbeeld of er die dag nog meer mensen aan de deur waren geweest. Volgens de verdachte was dit niet zo.

Uit verschillende getuigenverklaringen blijkt dat de onderbuurvrouw wel eerder aan de deur was, om te vragen of de verdachte zijn TV zachter wilde zetten. Haar baby van zes maanden oud kon door het lawaai niet slapen. Hij zou tegen haar hebben geschreeuwd: "You talking to me? No woman can disrespect me like that."

Omdat Joop altijd voor iedereen klaar stond, besloot hij zelf naar de verdachte toe te gaan. Hij wilde hem ervan overtuigen minder lawaai te maken. Iemand die aan de overkant aan het werk was heeft dit gefilmd, net als de ruzie eerder. Uit de beelden bleek dat na een kort gesprek de verdachte naar binnen liep en toen terugkwam met een groot keukenmes. Daarmee stak hij op buurman Joop in.

Wat is het bewijsmateriaal?
Het forensisch bewijs in de zaak is overweldigend. Tijdens de zitting werd vooral de vraag besproken of de verdachte toerekeningsvatbaar was. Uit het psychologisch rapport kwamen vermoedens van verschillende aandoeningen zoals schizofrenie, autisme en een verstandelijke beperking. Een psychiater schreef dat verdachte 'leeg' overkomt en een bizarre vertekening heeft van de realiteit. De officier van justitie pleit voor tbs met dwangverpleging.

"Natuurlijk u bent ziek, heel ziek, je moet wel knettergek zijn om zoiets te doen."

— Broer slachtoffer

In die straf kan de broer van Joop, die namens de familie een verklaring voorlas, zich niet vinden. "Ik kan alleen maar hopen op gerechtigheid, op een straf die niet mild is. Natuurlijk u bent ziek, heel ziek, je moet wel knettergek zijn om zoiets te doen. Maar we smeken u [de rechtbank red.] om te straffen met het oog op de nabestaanden."

Op de vraag aan de verdachte of hij spijt heeft, gaf de verdachte een kort antwoord: "Natuurlijk mevrouw, het was niet mijn bedoeling om te steken." Toch zegt hij later dat het niet eerlijk is dat hij vastzit. Zijn laatste woorden spreekt hij ook niet overtuigend: "Ik vind het jammer dat iemand is overleden. Heel jammer."

De uitspraak van de rechter volgt op 29 september.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel