NVWA neemt duizenden kilo's ondermaatse schol in beslag

URK • Do 16 september 2021 | 21:42 • Donderdag 16 september 2021 | 21:42

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft ruim 26.500 kilo ondermaatse schol in beslag genomen die op weg was naar de visafslag van Urk. De vis is te klein en had daarom niet gevangen mogen worden zegt de NVWA. De schol is afkomstig van negentien kotters die varen onder Nederlandse, Britse en Duitse vlag. Tegen de schippers wordt proces-verbaal opgemaakt, aldus de NVWA.

De controles van de visserijinspecteurs van de dienst vonden plaats op zaterdag 11 en maandag 13 september en waren gericht op de aanvoer van schol richting de visafslag van Urk. Er werden steekproeven gedaan in de vangst van 21 vissersboten, waaruit bleek dat de meeste kotters de ondermaatse schol hadden aangevoerd. Voor schol is de wettelijke minimumlengte 27 centimeter. De wettelijke maat voor gevangen vis is er om de visstand te beschermen.

Nadere inspectie van de vangsten wees uit dat negentien vissersschepen grote hoeveelheden te kleine schol aan boord hadden. Per kotter varieerde dat van 4,5 tot 25 procent van de hele vangst. De in beslag genomen vis wordt verwerkt tot voer voor dieren, aldus de NVWA.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel