Registratiesysteem moet overlast windmolens in kaart brengen

FLEVOLAND • Za 18 september 2021 | 10:59 • Zaterdag 18 september 2021 | 10:59

Belangenorganisaties van mensen die in de buurt van windmolens wonen hebben een registratiesysteem opgezet voor klachten over geluid, slagschaduw en over hoe omwonenden dit ervaren.

Volgens de organisaties is het registratiesysteem noodzakelijk omdat er voortdurend klachten zijn. Ze worden registreert met een online enquête. "Het registratiesysteem is hard nodig voor het beoordelen van de nieuwe geluidsnormen van het ministerie en versterkt de positie van de burger tegenover de overheid", zo stellen ze.

Het registratiesysteem is in het leven geroepen, nadat de Raad van State in het voorjaar het Nevele-arrest van het Europese Hof heeft bekrachtigd. Dat betekent dat dat arrest nu ook in Nederland van kracht is. Concreet bepaalt het dat windparken en bouwers nu meer rekening moeten houden met omwonenden. Die mogen geen hinder hebben van de molens en zeker geen gezondheidsschade oplopen.

De organisaties die betrokken zijn bij de hinderregistratie zijn: het Nationaal Kritisch Platform Windenergie, de werkgroep Democratisch Energie Initiatief en de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel