"Beter een stuk minder bezoekers op Sunsation dan helemaal geen festival"

LELYSTAD • Za 18 september 2021 | 17:06 • Zaterdag 18 september 2021 | 17:06

Festival Sunsation bij het Observatorium Robert Morris in Lelystad, is een van de weinige zomerfestivals in Flevoland die dit jaar wel door is gegaan. Amper tweehonderd bezoekers trok het festival dit jaar. Een stuk minder dan de toegestane 750. Organisator Thom Ummels: "Beter een stuk minder en wel een festival, dan helemaal geen Sunsation."

Het jaarlijkse festival, waar poëzie en muziek centraal staan, was dit keer niet aan het begin van de zomer, maar ter verwelkoming van de herfst. De coronamaatregelen maakten de editie van Sunsation in juni onmogelijk.

De aftrap van het tweedaags festival werd vrijdagavond gedaan door Thomas Gerla die door burgemeester Mieke Baltus geïnstalleerd werd tot stadsdichter. Zaterdag stonden onder andere Eva Vriend en de in Lelystad geboren en getogen Myrthe Nauta op het podium. Het festival werd afgesloten door singer-songwriter Alex Roeka. Het publiek genoot van de voordrachten. "Ik heb hele mooie teksten gehoord. Inspirerend en de sfeer hier is heel timide", zegt een bezoekster. Een mevrouw die niet eerder is geweest vult aan: "Heel bijzonder, zo'n festival in de openlucht."

"Sunsation is een ode aan de zon," zegt Ummels. "We hebben het gebaseerd op de zon die we 39 jaar geleden voor het eerst in de vroege ochtend door de viziergaten van het Observatorium op zag komen." De zon liet zich dit jaar niet zien. Die ging verscholen achter een dikke mistdeken. Ummels die zelf ook dichter is: "De poëtische vrijheid is zo groot dat we de zon toch denken te zien ook al zien we hem niet."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel