Waar is de eikenprocessierups gebleven?

FLEVOLAND • Zo 19 september 2021 | 13:16 • Zondag 19 september 2021 | 13:16

De eikenprocessierups heeft de afgelopen zomer in de provincie voor veel minder problemen gezorgd dan in de voorgaande jaren. Dat blijkt uit een rondgang door Omroep Flevoland langs de gemeenten. Overal werden veel minder nesten gevonden en waren de nesten kleiner.

Ook het aantal klachten van omwonenden is gedaald. Het kriebelbeestje heeft kleine brandharen en laat die los als het zich bedreigd voelt. Die brandharen veroorzaken jeuk en bultjes en kunnen voor oogklachten zorgen. Voorgaande jaren hingen er soms zakvormige nesten aan eiken in bossen en langs fietspaden, met daarin honderden rupsen. Volgens de gemeente Almere hadden de gevonden nesten dit jaar ongeveer de grootte van een pingpong- of tennisbal.

Koud voorjaar mogelijke oorzaak
Dat de rups zich minder vaak liet zien, kan met een aantal dingen te maken hebben. De Flevolandse gemeenten wijzen vooral naar de koude winter en het voorjaar. Maar, schrijft de gemeente Lelystad: "Een deel kan ook verklaard worden, doordat de natuurlijke vijanden van de vlinder/rups zich beter hebben thuis gevoeld in de stad."

Verder is er de afgelopen jaren veel werk verzet om de eikenprocessierups te bestrijden. Er werden honderden nestkastjes in elkaar getimmerd en opgehangen. Daarin konden vogels wonen die de rups lekker vinden. In Almere werden langs dreven broedkasten met sluipvliegen en wespen geplaatst. Zij zijn natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Verder werden in diverse gemeenten de bermen minder vaak gemaaid, zodat er meer insecten zouden komen. Ook worden nesten weggezogen met stofzuigers.

'Na drie jaar is plaagdruk met 75 procent afgenomen'
Volgens de gemeente Almere is het nog te vroeg om te zeggen dat de 'natuurlijke bestrijding' van de eikenprocessierups werkt. Maar de gemeente ziet wel dat meer nesten van de eikenprocessierups zijn geparasiteerd door de sluipvlieg of zijn aangevreten door de koolmees. "Deze methode van natuurlijke bestrijding heeft een termijn nodig van tussen de 3 en 5 jaar om grote significante resultaten te laten zien. Proeven in andere plaatsen zijn zeer hoopvol, waarbij na 3 jaar de plaagdruk met ruim 50 tot 75 procent is afgenomen", aldus de gemeente Almere. Daarom gaat de gemeente de komende tijd meer broed- en nestkasten plaatsen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel