Ecoloog beschermt ooievaarsnesten tijdens werkzaamheden

LELYSTAD • Ma 20 september 2021 | 6:50 • Maandag 20 september 2021 | 6:50

Ecoloog Jelle Aalders houdt de nesten in de zogenoemde ooievaarsflat in Lelystad nauw in de gaten tijdens werkzaamheden van netbeheerder Tennet. Het bedrijf werkt bij Lelystad aan hoogspanningsmasten. Maar voordat de aannemer aan de hoogspanningsmast met ooievaarsnesten mocht beginnen, moest Tennet heel wat papierwerk inleveren. De ooievaar en de nesten van de ooievaar zijn beschermd.

De ooievaars zijn nu in Afrika voor de winter en komen pas in februari terug. Ondanks dat de nesten nu leeg zijn, moet je ze toch met rust laten. "Ooievaars gebruiken elk jaar hun eigen nest en dus zijn die ook beschermd. Alleen in hoge uitzondering mag je ze weghalen of tijdelijk verplaatsen", zegt Aalders.

Het was eerst nog onzeker of de nesten wel in de mast konden blijven. Maar de aannemer heeft nu de oplossing. "We gaan met hoogwerkers werken onder de nesten. Hier kunnen we schroeven losdraaien van de kabels. Normaal wordt dit loshalen vanuit de mast zelf gedaan, maar op deze manier kunnen we de nesten laten zitten. De verbindingen zitten namelijk precies onder de nesten", zegt ecoloog Aalders.


Het zou overigens niet makkelijk zijn om de nesten in hun geheel uit de mast te takelen en ongeschonden terug te plaatsen. De bouwwerken van de ooievaars kunnen tot 500 kilo wegen en worden geleidelijk steeds groter. Elk jaar legt de ooievaar nieuwe takken op zijn oude nest. "Vooral de onderkant van de nesten zit stevig in elkaar. De andere takken zitten veel losser waardoor het bijna niet te doen is om een nest te verplaatsen", legt Aalders uit.

Ecoloog bij uitvoering
"Bij het werk hier aan de ooievaarsflat moet de hele tijd een ecoloog zijn. Die houdt alles in de gaten. En als er toch een nest verplaatst moet worden kan dat op de goede manier gebeuren", zegt Aalders. Overigens houden ecologen alle werkzaamheden in de gaten zodat nergens dieren de dupe worden van het werk. "Niet alleen ooievaars gebruiken de masten. Ook andere vogels zoals kraaien en buizerds bouwen er hun nest", besluit Aalders.

Netbeheerder Tennet is momenteel bezig met het opwaarderen van het elektriciteitsnetwerk in de provincie. Er worden nieuwe kabels opgehangen waar meer stroom doorheen kan. Dat is nodig omdat er steeds meer duurzame stroom komt. Er wordt ook gewerkt aan de fundering van de masten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel