'Kaart burenoverlast aan voordat je ontploft'

FLEVOLAND • Ma 20 september 2021 | 20:43 • Maandag 20 september 2021 | 20:43

Tijdens de corona-lockdown zaten we vaker thuis, net als onze buren. Dat leidde nog wel eens tot conflicten, waardoor buurtbemiddeling in actie moest komen. Elke Flevolandse gemeente kent zo'n organisatie waar mensen terecht kunnen als zij overlast ervaren van hun directe omwonenden.

Volgens Wendy Rademakers, coördinator buurtbemiddeling in de gemeente Dronten, viel het in de coronatijd in haar eigen gemeente nog mee. "Maar landelijk gezien zijn er wel meer burenruzies", vertelt ze. De klachten gingen onder meer over dieren, kluswerk, en geluidsoverlast. Maar meldingen van bedreiging en intimidatie komen ook voor.

Voor bemiddelaars is het de taak om tot een gezamenlijke oplossing te komen waar beide partijen achter staan. Volgens Rademakers worden in Dronten zeven van de tien meldingen met succes afgerond. Toch lukt het niet in alle gevallen om tot een oplossing te komen. "Dan kijken we per melding hoe het verder moet", vertelt ze. Het kan dan bijvoorbeeld gebeuren dat de politie wordt ingeschakeld om iets meer te handhaven.

Rustig contact leggen
Het advies van Rademakers is om contact te maken met de buren, voordat het nodig is de gang naar de buurtbemiddeling te maken. "Kaart het rustig aan wat je stoort en wat je zou willen. Wacht niet af tot je ontploft."

Niet alleen mensen die overlast willen melden kunnen terecht bij de buurtbemiddeling. Ook degenen die er willen komen werken, zijn welkom. "We kunnen best wat versterking gebruiken", zegt Rademakers. Want beter een goede buur is beter dan een verre vriend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel