Boeren na lastig seizoen tevreden met oogst

FLEVOLAND • Di 21 september 2021 | 6:20 • Dinsdag 21 september 2021 | 6:20

Het was een uitdagend seizoen voor de Flevolandse boeren. Vanwege het bijzonder koude voorjaar was er twijfel of de aardappels, uien, bonen en peren wel goed zouden groeien. Maar nu de oogsttijd is begonnen, kijken veel boeren terug op een goed jaar.

Het perenjaar verliep volgens fruitteler Cees Masteling uit Marknesse zelfs bijzonder goed. "Het koude voorjaar leek roet in het eten te gooien, want dan vliegen de bijen niet en is er een slechte bestuiving. Maar juist toen onze peren bloeiden, hadden we een paar mooie dagen en waren er volop insecten. Dat geluk heeft heel Noord-Nederland. In andere delen van Europa is de perenoogst juist slecht door het koude voorjaar. Daarom is de prijs die we krijgen voor het fruit ook extra hoog."

Ook over de appeloogst mag Masteling niet klagen. De appels zijn dit jaar lekker zoet door veel koude nachten en warme dagen. Dat zorgt ervoor dat zetmeel wordt omgezet in suiker.

Meer gewasbestrijding in natte zomer
Akkerbouwer Marijn van Aart uit Rutten is deze dagen druk met zijn uienoogst. "Het zijn mooie droge dagen en dan is het erg fijn om de uien van het land te halen. Ze gaan dan goed droog de schuur in en dat is het beste voor de kwaliteit", vertelt Van Aart. Over de oogst is Van Aart ook tevreden, al waren er vooral de laatste tijd wel problemen omdat het afgelopen zomer veel heeft geregend. "Het is dan moeilijk om bladziektes te voorkomen. Vooral meeldauw heeft wel toegeslagen op sommige stukken."

De natte zomer was ook een uitdaging voor de aardappelboeren in de provincie. Jan van Hoogen van Agrico zegt dat de boeren veel moesten doen om de gewassen te beschermen tegen de aardappelschimmelziekte phytophthora. "We hebben meer moeten bestrijden dan de afgelopen jaren. Toen waren we natuurlijk verwend met de hete, droge zomers." Maar na de eerste rooidagen zijn de boeren tevreden met de opbrengst. "Het is goed weer. De kleine buitjes die nu vallen zijn fijn, want dan komt de aardappel soepel en onbeschadigd de grond uit. Als het te droog is, kan hij door de harde klei beschadigen."

Daarnaast is de afzetmarkt voor aardappelen stukken beter geworden. Vorig jaar konden de telers vanwege de coronacrisis de aardappelen niet kwijt aan de markt. Ook is de prijs volgens Van Hoogen beter dan vorig jaar, omdat de tarweoogst in Europa tegenvalt. Hierdoor wordt pasta duurder en dat is gunstig voor de populariteit van de aardappel.

In Flevoland wordt sinds een aantal jaren ook geëxperimenteerd met het verbouwen van sojabonen. Het is zoeken naar de soort die het beste groeit in de relatief koude polder. "De afgelopen jaren waren erg warm. De soja-oogst was dan ook goed te noemen. Dit jaar was eigenlijk een redelijk normaal jaar op het vlak van de temperatuur en daarom lijkt de oogst iets minder te zijn, qua hoeveelheid. De kwaliteit is wel goed. Maar nog niet alles is van het land dus de hoeveelheid kan nog meevallen", vertelt Jan Groen, de ondernemer achter de sojabonen in Flevoland.

Mogelijk overschot aan wortels
Akkerbouwer Marijn van Aart ziet een wat minder florissante toekomst voor zijn wortelen, ondanks een goede oogst. "We hebben een moeizame markt. Overal is het goed gegaan met de wortelen dus er is een overschot. Er gaat dit jaar weinig naar het buitenland, omdat ze al voorzien zijn en dus blijf ik misschien wel met mijn wortelen zitten. Ik moet wel een rendabele prijs krijgen natuurlijk", zegt Van Aart.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel