Hypermodern oefenen met varen bij ROC Friese Poort

URK • Di 21 september 2021 | 6:26 • Dinsdag 21 september 2021 | 6:26

Onder bruggen doorvaren, grote havens binnenvaren of varen tijdens een storm op volle zee: studenten van ROC Friese Poort op Urk kunnen sinds kort al deze scenario's met een schip oefenen. De school heeft nieuwe hypermoderne simulatoren aangeschaft voor zowel de zeevaart als de binnenvaart.

De simulatoren zijn voorzien van de laatste snufjes. Zo kan er vanuit de haven van Harlingen naar de visgronden gevaren worden, kan er geoefend worden in het Suezkanaal en kun je ook de Bosporus bij Turkije bevaren, een belangrijke zeestraat. Het systeem biedt daarmee veel nieuwe mogelijkheden. Volgens docenten is het een waardevolle aanvulling op het varen in de praktijk.

"Dit zijn wel heel echte realistische situaties hoor. Je staat ervan te kijken wat de techniek allemaal kan tegenwoordig. Alles kunnen we oefenen maar ook examineren. We kunnen dan voor alle studenten een gelijkwaardige situatie creëren", zegt docent Andries de Weerd.

De nieuwe binnenvaartsimulatoren waren ook nodig voor die examens. Eerder mochten deze door een schipper op een echt schip afgenomen worden, maar vanaf januari gelden er strengere eisen en worden de examens op de simulatoren afgenomen. De exameneisen zijn voor heel Europa gelijk gemaakt.

In totaal hebben de simulatoren 750.000 euro gekost. Drie ton daarvan kreeg Friese Poort vanuit de zogenoemde regiodeal. Dit is een steunmaatregel van het Rijk en de regio om de economie in Noordelijk Flevoland te versterken en toekomstbestendig te maken.

Volgens docent Andries de Weerd telt Nederland maar drie examencentra die aan de nieuwe eisen voldoen. "Urk staat wat dat betreft goed op de kaart, denk ik. De gemeente blijft een maritiem centrum."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel