Zieke schapen door jarenlange lekkage schaapskooi

ALMERE • Di 21 september 2021 | 20:36 • Dinsdag 21 september 2021 | 20:36

De schaapskooi in Almere heeft al jaren last van lekkage, met zieke schapen als gevolg. De problemen met het onderkomen zijn ontstaan door ontwerpfouten. Het dak van de schaapskooi is inmiddels vervangen, maar de vochtproblemen zijn daarmee nog niet opgelost.

De schaapskooi staat in het Vroege Vogelbos en is inmiddels veertien jaar oud. De eigenaar van de kooi is de gemeente Almere en die is dus ook verantwoordelijk voor het onderhoud van de schaapskooi.

Liesbeth Bronkhorst van Stad en Natuur Almere laat weten dat de problemen door ouderdom de laatste jaren steeds erger werden. "De schaapskooi heeft lang goed gefunctioneerd, maar met het ouder worden van het pand bleek dat het dak lekkages kreeg. Dat is natuurlijk vervelend want we willen geen vocht in de schaapskooi, dat is voor de schapen niet goed."

Vochtige grond
Door de lekkages stonden de schapen vaak op een natte ondergrond. "Schapen kunnen tegen een heleboel dingen, bijvoorbeeld kou, maar ze kunnen niet tegen vocht. In een vochtige situatie gaat hun gezondheid achteruit, omdat er meer bacteriën en virussen zich kunnen ontwikkelen. Op het moment dat ze in de winter in de schaapskooi staan moet het een droge omgeving zijn."

Bronkhorst: "Wij denken dat schapen in het verleden door dit probleem ziek zijn geworden. Maar dat is moeilijk te bewijzen. We hebben er ook experts bijgehaald en die vertelden ons ook dat het voor de schapen niet goed was om in die vochtige omgeving te staan."

Verschil met buiten grazen
De schaapskudde van Almere graast een groot deel van het jaar buiten in de Almeerse wijken, ook daar staan zij soms in natte grasvelden. "Het verschil is dat vocht in de buitenlucht ook weer opdroogt. Als de schapen in de kooi met natte poten staan, trekt dat water niet weg."

De gemeente heeft actie ondernomen om de schaapskooi te verbeteren. "Het dak is dus vervangen en er is een ventilatiesysteem aangebracht. De gemeente doet er alles aan om het probleem op te lossen." Bronkhorst geeft aan dat er nog een aantal stappen genomen moeten worden om de schaapskooi helemaal te beschermen tegen vocht.

Dit artikel is geschreven door verslaggever Vincent Smit. Hij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en 1Almere op Almere. Voor tips: vincent.smit@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel