Gedeputeerde verrast over voorstel huizenbouw Oostvaardersplassen

FLEVOLAND • Vr 24 september 2021 | 17:29 • Vrijdag 24 september 2021 | 17:29

Gedeputeerde Michiel Rijsberman zegt verrast te zijn over het voorstel van Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) om onderzoek te laten doen naar de mogelijkheid om op grote schaal woningen te bouwen in de Oostvaardersplassen. Fractievoorzitter Van der Plas deed daartoe een voorstel in de Tweede Kamer tijdens de Algemene Beschouwingen.

Volgens Rijsberman is het voorstel onmogelijk. "Het is een Natura 2000-gebied. Dat is de hoogste natuurbeschermingsstatus die we kennen in Nederland. En terecht, want het is een uniek waternatuurgebied." Het is die status, zegt Rijsberman, die het simpelweg niet mogelijk maakt om in de Oostvaardersplassen te bouwen.

Caroline van der Plas wil dat er een onderzoek wordt gedaan naar woningbouw in de Oostvaardersplassen. Volgens de fractievoorzitter zou het gebied bij de keuze van hoogbouw voldoende ruimte bieden aan 100.000 tot 160.000 woningen.

Rijsberman: "Er is vorig jaar een motie aangenomen in de Tweede Kamer voor de bouw van 100.000 woningen in Flevoland. We zijn het aan het uitwerken waar dat kan. Maar dit is niet de juiste plek."

De gedeputeerde vindt het niet nuttig om dat onderzoek te laten uitvoeren. "Voor de aanleg van ieder stukje fietspad moeten we dat al uitleggen tot aan de Raad van State. Als je op deze manier de Natura 2000-status eraf zou willen halen, dat is juridisch gewoon niet mogelijk."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel