Meer geld nodig voor bestrijding muskusratten

FLEVOLAND • Zo 26 september 2021 | 7:52 • Zondag 26 september 2021 | 7:52

Waterschap Zuiderzeeland gaat 70.000 euro extra uittrekken voor de bestrijding van muskusratten. Het aantal gevangen muskusratten stijgt in Flevoland nog steeds, terwijl het in andere provincies afneemt. En de Waterschappen hebben afgesproken deze dieren binnen 10 tot 15 jaar helemaal uit Nederland te verdrijven.

Dat het aantal gevangen muskusratten toeneemt, komt onder meer door de moerasreset van de Oostvaardersplassen. Door die reset vertrekken de dieren uit de Oostvaardersplassen en zoeken zij ergens anders een leefgebied. Daarnaast is het aantal muskusratten in gebieden in Flevoland waar de populatie onder controle leek, toch gestegen. Dat komt waarschijnlijk door tijdelijk verminderde inzet van de rattenvangers.

Die rattenvangers moeten door de aanleg van de Marker Wadden en de nieuwe zandoevers langs de Markerwaarddijk tussen Lelystad en Enkhuizen ook een groter gebied controleren dan voorheen. Op de nieuwe plekken worden nog geen muskusratten gevangen, maar die gebieden worden wel afgespeurd. Zodra muskusratten zich daar vestigen, worden ze bestreden.

Rattenvangers zijn ook meer tijd aan controles kwijt door de duurzame inrichting van oevers langs vaarten en tochten. Deze oevers zijn goed voor de natuurontwikkeling, maar het speuren naar en bestrijden van de muskusrat kost er meer tijd dan langs een traditionele oever.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel