Scholieren kijken door bril van veteranengezin tijdens voorstelling

DRONTEN • Ma 27 september 2021 | 17:03 • Maandag 27 september 2021 | 17:03

Scholieren in Dronten kunnen volgende week ervaren wat het betekent als een militair wordt uitgezonden voor een missie in het buitenland. De multimedia-theatervoorstelling 'Ver weg maar toch dichtbij' gaat over de ervaringen van de militair én die van het thuisfront. De voorstelling is te zien in theater De Meerpaal.

Het theaterstuk draait om erkenning, herkenning en waardering voor veteranen, en duurt drie kwartier. De theaterproductie met livemuziek is een initiatief van Stichting Veteranen gemeente Dronten. Veteraan Rob van der Pol van de stichting vindt het belangrijk dat kinderen uit het basis- en voortgezet onderwijs weten wat het betekent om in vrijheid te leven.

Thuisfront tijdens missie
Ook Nico Bobeldijk is als veteraan betrokken bij 'Ver weg maar toch dichtbij'. Hij is meerdere keren uitgezonden op missie. Van Libanon tot voormalig Joegoslavië, en van Afghanistan tot Pakistan. Het militaire bloed stroomde bij zijn vrouw ook door de aderen, maar voor zijn zoon kan hij voorstellen dat zijn militaire diensttijd lastiger was. "Ik heb het opgroeien van hem ook moeten missen. Maar uiteindelijk is het een fantastische jongeman geworden."

De Dronter veteranen benadrukken dat de thuiskomst na een missie ook niet even makkelijk is. "Je moet dan wennen, sommige militairen hebben het daar erg moeilijk mee. Het kost een aantal maanden voordat je weer in de pas loopt", vertelt Van der Pol.

'Ver weg maar toch dichtbij' is op 5 oktober te zien voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs en klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel