Vogeleilanden in Lepelaarplassen keren langzaam terug

ALMERE • Di 28 september 2021 | 21:21 • Dinsdag 28 september 2021 | 21:21

Het herstel van de twee vogeleilanden in de Lepelaarplassen in Almere loopt op schema. Dat zeggen de aannemer en de natuurbeheerder Flevo-landschap. In de zogenoemde Grote Plas keren de eilanden terug, zodat vogels weer in het gebied gaan broeden. De stukken land moeten ook een boost geven aan het onderwaterleven.

Door erosie zijn de twee oorspronkelijke vogeleilanden bijna verdwenen. Daarom laten vogels het gebied links liggen. Om het tij te keren, legt een aannemer twee constructies met wilgentenen in de plas. Daarin wordt slib gestort dat van de bodem komt. Het ene eiland wordt 1.500 vierkante meter groot en met riet bedekt. De ander krijgt verschillende hoogtes, wordt bedekt met schelpen en wordt 375 vierkante meter groot. "Het eiland met riet erop is voor de rietvogels en hier is veel meer voor de steltlopers", zegt Wouter Meijboom van Flevo-landschap over het kleinste eiland.

Sterke, natuurvriendelijke constructie
Flevo-landschap herstelt de eilanden, omdat de Lepelaarplassen een Natura2000-gebied is. Dat betekent dat de natuur beschermd moet worden om vogels te blijven aantrekken. "En om die natuurwaarde weer terug te krijgen, is ook onderhoud nodig", zegt beheerder Wouter Meijboom. "En dat betekent in dit geval de aanleg van nieuwe eilanden." Volgens aannemer Jennis van Aalsburg past de constructie bij het natuurgebied. "Het is een sterke, natuurvriendelijke constructie."

Met de aanleg van de eilanden zijn tienduizenden euro's gemoeid. Dat wordt betaald door middel van subsidies en giften. Volgens Van Aalsburg is het de investering meer dan waard, omdat hij verwacht dat erosie op de nieuwe eilanden een stuk minder zal zijn. Meijboom denkt dat de eilanden er nu weer 50 jaar tegenaan kunnen. "Dat zou wel het mooiste zijn, want je wilt hier niet altijd zulke ingrijpende maatregelen nemen, omdat dat verstorend werkt."

De twee nieuwe eilanden moeten in november klaar zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel