Tbs met dwangverpleging voor man die 'buurman Joop' doodstak

LELYSTAD • Wo 29 september 2021 | 14:10 • Woensdag 29 september 2021 | 14:10

De 37-jarige man die vorig jaar in Lelystad Joop Weber doodstak, is veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. De verdachte was volgens de rechtbank volledig ontoerekeningsvatbaar toen hij zijn buurman doodstak, maar hij deed dat wel opzettelijk. Ook krijgen de twee kinderen van het slachtoffer ieder 17.500 euro schadevergoeding.

De steekpartij was op 2 september vorig jaar op de galerij van het wooncomplex aan De Stelling. Het 62-jarige slachtoffer probeerde een woordenwisseling tussen de veroordeelde en een buurvrouw te sussen. Het steekincident had grote impact op de omwonenden, omdat 'buurman Joop' erg geliefd was in de buurt.

Tijdens de rechtszaak verklaarde de man dat de buurman hem meerdere malen met een (wandel)stok zou hebben geslagen, onder meer op zijn hoofd. Maar in het hele dossier komt niets naar voren dat het verhaal van zelfverdediging ondersteunt. De rechter ging hier dus ook niet in mee.

Zeer ernstige stoornis
Uit onderzoek blijkt dat de man een zeer ernstige stoornis heeft. Die stoornis heeft tijdens het steekincident zijn gedrag en keuzes bepaald. De man is volledig ontoerekeningsvatbaar en daarom kan de doodslag hem juridisch niet aangerekend worden.

"De rechtbank realiseert zich dat voor de nabestaanden geen enkele straf hun onherstelbare leed kan compenseren en dat er bij hen behoefte bestaat aan vergelding", laat de rechtbank weten. Daarom krijgt de man tbs met dwangverpleging. De behandeling kent geen vaste einddatum en kan iedere twee jaar worden verlengd.

De broer van Joop, Marcel Weber, laat weten dat de familie "erg teleurgesteld" is met het vonnis. Tijdens de laatste zitting vroeg hij namens de familie om een straf die 'niet mild is' en doelde daarmee op een gevangenisstraf van ten minste een aantal jaren. De familie is vooral bang dat de dader na een aantal jaren 'goed gedrag' weer vrij komt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel