Urkers voelen zich van alle Nederlanders het minst eenzaam

URK • Do 30 september 2021 | 6:11 • Donderdag 30 september 2021 | 6:11

Inwoners van Urk zijn de minst eenzame mensen van heel Nederland. Slechts 4 procent van de volwassen Urkers voelde zich vorig jaar ernstig eenzaam, blijkt uit cijfers uit de Gezondheidsmonitor over het jaar 2020.

Van de Flevolandse gemeenten gaven vooral inwoners van Almere aan zich ernstig eenzaam te voelen. Meer dan 15 procent had dat gevoel. Ook zegt meer dan de helft van de volwassen Almeerders weleens een beetje eenzaam te zijn.

Na Almere geeft 12 procent van de Lelystedelingen aan ernstig eenzaam te zijn. Daarna volgen inwoners van Dronten (10 procent), Zeewolde (9 procent) en Noordoostpolder met ruim 8 procent.

Landelijk gezien gaf bijna de helft van de Nederlanders aan zich in meer of mindere mate eenzaam te voelen. 11 procent was naar eigen zeggen erg eenzaam. Den Haag telt relatief de meeste volwassenen die zeggen zich ernstig eenzaam te voelen. Na Urk zijn Ameland en Lopik de gemeenten waar mensen dat het minst ervaren.

Vooral 65-plussers hebben het gevoel verlaten en alleen te zijn. Donderdag start de 'Week tegen Eenzaamheid' om dat tegen te gaan.

De cijfers van de Gezondheidsmonitor komen uit een vragenlijstonderzoek van de GGD'en, het RIVM en het CBS die vorig jaar aan meer dan een half miljoen Nederlanders is voorgelegd. In het onderzoek werd aan de hand van elf vragen gemeten of mensen zich (ernstig) eenzaam voelen. Het gaat daarbij om vragen als 'ik mis een echt goede vriend of vriendin' en 'er zijn genoeg mensen op wie ik in geval van narigheid kan terugvallen'.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel