Minder geld voor huishoudelijke ondersteuning

LELYSTAD • Do 30 september 2021 | 23:30 • Donderdag 30 september 2021 | 23:30

De gemeente Lelystad gaat bezuinigen op de huishoudelijke hulp voor hulpbehoevenden zoals die nu wordt aangeboden via Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Om de Wmo beschikbaar en betaalbaar te houden wordt de vergoeding voor aanbieders met 15% verlaagd, zo schrijft de gemeente. Het gevolg is dat de huishoudelijke ondersteuning vanaf 1 mei 2022 wordt aangepast. Het nieuwe niveau noemt de gemeente sober, efficiënt en hygiënisch. "We kijken per geval wat iemand zelf kan doen en passen de dienstverlening daar op aan", vertelt wethouder Jack Schoone.

De wijzigingen zijn ook noodzakelijk om de hulp in de toekomst te kunnen blijven geven aan degenen die beperkt zijn in hun zelfredzaamheid. De verwachting is dat de vergrijzing in Lelystad sterk toeneemt. De gemeente gaat ervanuit dat mensen verantwoordelijk en zelfredzaam zijn, waarbij hoort dat zij gebruikmaken van hun eigen mogelijkheden. In huis kan dit bijvoorbeeld betekenen dat iemand zelf licht huishoudelijk werk doet of gebruikmaakt van voorzieningen in de omgeving.

"Als college zijn wij helaas genoodzaakt om deze keuze te maken", zegt wethouder Schoone. "De forse budgetoverschrijdingen van de afgelopen jaren, de verwachte groei van het aantal oudere inwoners en de daarmee samenhangende uitgaven, maken deze ingreep noodzakelijk." Hij verwacht dat er tot 2025 niet verder hoeft te worden gesneden in het budget.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel