Almeerse D66: 'Roer moet om bij jeugdzorg'

ALMERE • Zo 3 oktober 2021 | 7:32 • Zondag 3 oktober 2021 | 7:32

D66 in Almere vindt dat het systeem rond de jeugdzorg in de stad anders moet. De partij heeft een plan opgesteld om de jeugdzorg goedkoper te maken en tegelijkertijd de kwaliteit te verbeteren. In het tv-programma Over Flevoland Gesproken noemt Meke Smeulders van D66 Almere de maatregelen van het stadsbestuur om de oplopende kosten voor jeugdhulp te beteugelen onvoldoende: "Daar krijg je de jeugdzorg niet goed mee."

Volgens Smeulders komen veel te veel kinderen met diagnoses als ADHD of dyslexie in uitgebreide zorgtrajecten terecht. "Dat zijn normale opgroei- en opvoedproblemen. Daar moet je geen jeugdzorg op inzetten. Dat is ook nadelig voor het kind. Laagdrempelige hulp is dan beter én goedkoper." Tegelijkertijd worden jongeren met complexe problemen in het huidige systeem niet goed geholpen, stelt ze vast.

D66 pleit voor een veel sterkere sturing door de gemeente. Door de regie naar zich toe te trekken, moet de gemeente het aantal zorgaanbieders in Almere terugbrengen. De overgebleven aanbieders moeten vervolgens worden gedwongen tot betere samenwerking.

Meke Smeulders meent dat de tijd rijp is voor een andere benadering van de jeugdzorg. Ze voelt zich gesterkt door de conclusies van de Almeerse Rekenkamer. Die stelde vorige maand vast dat de jeugdzorg in de stad te duur is en de kwaliteit onvoldoende. "Dat rapport ondersteunt mijn visie", zegt Smeulders.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel