Apen dankzij nieuw hek straks weer naar buiten

ALMERE • Zo 3 oktober 2021 | 20:48 • Zondag 3 oktober 2021 | 20:48

Japanse makaken bij stichting AAP in Almere kunnen binnenkort na ruim drie jaar eindelijk weer vrij rondrennen op een nieuw eiland. De dieren zaten in tijdelijke verblijven te wachten op nieuw hekwerk dat moet voorkomen dat ze ontsnappen. Met de oude elektrische hekken die rond het eiland stonden, lukte dat niet.

"We merkten dat die apen toch te goed konden zwemmen, te makkelijk door het hek heen konden raken. Dan moet je ermee stoppen", stelt David van Gennep van stichting AAP.

Omdat een nieuw hekwerk veel geld zou kosten, begon AAP in 2018 een speciale actie. Mensen werden opgeroepen om hun niet gebruikte en bijna verlopen Air Miles aan AAP te doneren. Voor deze gedoneerde miles kreeg de stichting 400.000 euro gestort, ruim voldoende voor een nieuw hek. Het oude hekwerk ging weg en de apen verhuisden naar een tijdelijk verblijf.

Daar wonen ze nu al jaren. Het duurde lang voordat de vergunningen voor het nieuwe hek rondkwamen. Ondertussen werd het bestellen van het stalen hekwerk lastiger, vanwege stijgende prijzen. Maar nu is eindelijk begonnen met de plaatsing van het nieuwe hek.

De nieuwe hekken zijn vier meter hoog en lopen ook onder water door. Daardoor kunnen er straks meer apen naar buiten en kunnen ze ook in het water spelen. Over ongeveer zes weken moet het hek af zijn en kunnen de makaken weer rondrennen, zwemmen en klimmen op hun eiland.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel