Gemeenten botsen over hoteltoren op Strand Horst in Ermelo

ZEEWOLDE • Di 5 oktober 2021 | 14:02 • Dinsdag 5 oktober 2021 | 14:02

De gemeente Ermelo wil een hotel toestaan op Strand Horst dat een visueel uithangbord van zestig meter hoog moet worden. Daardoor kan iedereen straks zien waar Strand Horst is. Maar de gemeente Zeewolde aan de overkant vindt het landmark ernstige horizonvervuiling en wil het hotel tegenhouden. De Raad van State keek maandag urenlang naar een groot aantal bezwaren tegen het Ermelose bestemmingsplan en zal nu de knoop moeten doorhakken.

De Raad van State moet niet alleen een oordeel gaan vellen over de bouwhoogte van het hotel dat 150 kamers moet gaan krijgen. Ook naar de bouw van een evenementenhal van 6.000 vierkante meter zal kritisch gekeken worden. Want waarom moet deze hal net als het hotel aan het water komen te staan? Wat gaat erin gebeuren? En is er behoefte aan, als in Nijkerk al een hal van die omvang staat? Op al deze vragen wilden de rechters tijdens de zitting een antwoord.

Vrees voor geluidsoverlast in Zeewolde
Een aantal bedrijven en particulieren uit Ermelo en Zeewolde en ook het gemeentebestuur van Zeewolde willen dat de Raad van State een streep zet door het plan dat het bedrijf Leisurelands van de gemeente Ermelo mag gaan uitvoeren. Volgens de tegenstanders is er geen behoefte aan een hotel en evenementenhal. Er is ook vrees voor geluidoverlast. Er mogen op 26 dagen op vier verschillende locaties muziekevenementen gehouden worden waar ook hardstyle bij kan zitten. Tot 120 decibel met zware basdreunen.

Ermelo heeft in tweede instantie, na een kritisch rapport van de Stichting advisering bestuursrechtspraak, beter uitgelegd dat het aantal decibellen in Zeewolde niet tot overlast leidt. Maar mensen die aan de Atalanta in Zeewolde wonen zijn niet gerustgesteld. Door het dichte zandpakket bereiken de trillingen hun huizen, zeggen ze. "We hebben er ook geen enkel vertrouwen in dat Ermelo bij geluidsovertredingen zal handhaven. Ook eigenaren van recreatiewoningen op Aquahorst ten noorden van Strand Horst maken bezwaar tegen het plan.

Ook vanuit Ermelo zelf veel bezwaren
McDonald's in Ermelo verzet zich tegen de bouw van zestien vakantiewoningen die in het plan zitten, omdat die problemen kunnen geven bij het laden en lossen. De Ermelose Wok-Inn en Bellini's Pizza stapten naar de Raad van State onder meer omdat de twee horecabedrijven niet net zo'n hoge reclamemast mogen bouwen als McDonald's. Teveel verrommeling, vindt Ermelo. De gemeente Zeewolde verscheen niet op de zitting.

Watersportvereniging Ermelo vreest dat door de bouw van het hotel en de evenementenhal te weinig openbaar strand overblijft. "Een smal strookje waar dagrecreanten niet meer welkom zijn", zei secretaris Martin van Leussen. Hij vindt het een megalomaan project dat dagrecreanten verdringt naar andere delen van het strand die dan overbelast raken. "We zijn echt niet tegen alles, maar dit plan kan echt niet".

Uitspraak over zes weken
De Raad van State maakt over zes weken bekend of de gemeente Ermelo aan Leisurelands vergunningen kan gaan verlenen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel